Tárlat

2023.11.14. 11:30

A csíksomlyói búcsú és a szent helyek varázsát mutatják be a Jánoshalmán kiállított képek – galériával

Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek címmel nyílt fotókiállítás Jánoshalmán, az Imre Zoltán Művelődési Központban. A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázatának díjnyertes fényképeit a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) jánoshalmi csoportja hozta el az észak-bácskai városba, ahol Bese Gergő dunavecsei plébános nyitotta meg a fotókiállítást.

Pozsgai Ákos

Az Imre Zoltán Művelődési Központban láthatóak a képek

Fotó: Pozsgai Ákos

A KÁMME Alapítvány fotópályázatot hirdetett 2019 nyarán határon túli magyar fotósok számára, összesen négy kategóriában lehetett nevezni. A tárlat anyagát a fotópályázatra érkezett közel száz pályaműből válogatta össze a Józsa Judit által vezetett szakmai zsűri. A díjnyertes fényképek döntő többsége a 2020-as csíksomlyói búcsút, Ferenc pápa erdélyi látogatását és ehhez kapcsolódóan a székelyföldi, erdélyi keresztény emlékeket mutatja be. 

Megható pillanatfelvételek, a vallás egyedi, személyes megélésének momentumai és több százéves tárgyi emlékei ragadták meg az amatőr és hivatásos fotósok lencséjét. A közel 30 műalkotás segítségével azonban nemcsak Erdély, de az egész Kárpát-medence szakrális emlékhelyei is virtuálisan bejárhatják a kiállítás látogatói. A kiállítást láthatták már az érdeklődők Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Nagykárolyban, Beregszászon, Békésen is és Magyarkanizsán is.

Bese Gergő dunavecsei plébános haza érkezett Jánoshalmára, ahol néhány éve káplánként szolgált, a kiállítás megnyitóján egy régi kedvelt csíksomlyói Mária-énekkel köszöntötte a jánoshalmiakat. – Ami Franciaországnak Lourdes, Portugáliának Fátima, Olaszországnak Loreto, Ausztriának Mariazell, Bajorországnak Altötting, Lengyelországnak Czestochowa Szlovákiának Sasvár, az nekünk magyaroknak, mondhatjuk, hogy Csíksomlyó, Mátraverebély-Szentkút, Máriapócs, vagy Máriabesnyő – hangsúlyozta az atya, aki szerint a kiállított képek nem feltétlen jelentik mindenkinek ugyanazt.

– A művész engedi, hogy mást és mást lássanak a különböző életkorú és életkörülmények között lévő látogatók. 

Mert mást mond a kép a fiatalnak és az idősnek, az egyedülállónak és a családosnak, mást üzen a hívőnek és a nem hívőnek, a konzervatívan gondolkodónak vagy a liberálisnak. Mást üzen egy magyarnak vagy egy távoli országból érkezőnek – fogalmazott. Hozzátette: „a felsorolt nemzeti szent helyek azonban olyan lelki fellegvárak, amelyek minden keresztény alapokon álló nemzet számára az újrakezdésnek, az élet tiszta forrását jelenti, amely szent helyek gazdagítják történelmüket és népüket.”

Bese Gergő szerint a kiállított képek visszahozzák a csíksomlyói búcsú varázsát, a zarándokokat, az egyszerű embert, a nyitott szívű hívőt és keresőt. Ezért azt kérte a látogatóktól, hogy engedjék, hogy a bemutatott képek hassanak ránk, hogy elvigye a látogatót az emlékezet, a gondolat szárnyain a szent helyekre, a templomok csendjébe.

– A Kárpát-medence keresztény értékeinek kiállítása ilyen kincs és ilyen érték. Amelyet emberi szem látott, a technika eszközeivel megörökített, és most idehozott. Nyissuk ki a szívünket és lelkünket és fogadjuk be a képek üzeneteit – zárta gondolatait a plébános.

A magyar nemzeti egység elősegítését is feladatuknak tekintik

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítványt 2017-ben hozta létre a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) azzal a céllal, hogy a két szervezet szorosan együttműködve, azonos értékek mentén szerteágazó evangelizációs tevékenységet végezhessen a Kárpát-medencei magyarság körében. Az alapítvány központi feladatának tekinti a Kárpát-medence keresztény/keresztyén értékeinek megőrzését, bemutatását, a magyar nemzeti egység elősegítését, a társadalmi és kulturális szerepvállalás révén az értékmentő és értékteremtő feladatellátást. A programot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!