Tárlat

2023.09.08. 19:04

Vydareny Iván fotóművész korszakait mutatja be a kecskeméti kiállítás − galériával

Vydareny Iván festő, fotóművész munkáiból nyílt tárlat Korszakok és vallomások címmel a Magyar Fotográfiai Múzeumban péntek délután. A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből válogatott ötven fotográfián keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek Vydareny Iván fotóművészetének korszakaiba.

Horváth Péter

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek Vydareny Iván fotóművészetének korszakaiba

Fotó: Horváth Péter

A tárlatot Németh Ábel kurátor mutatta be, aki megnyitóbeszédében az alkotó életpályáját is összefoglalta a közönségnek. Elmondta, hogy Vydareny Iván Verbón, Nyitra megyében született 1887-ben, iskoláit a verbói evangélikus elemi iskolában, majd a pozsonyi ágostai evangélikus gimnáziumban végezte. Édesapja hatására ismerkedett meg a fotóművészet világával, és a gyermekkori hatásoknak köszönhetően már tízéves korában elkészítette első fotográfiáját.

Németh Ábel elmondta, hogy Vydareny tízéves korában kezdett érdeklődni a fényképezés iránt, mint apja hűséges kísérője, utánzója, bizalmasa. Pozsonyi évei alatt már rendszeresen fényképezett. A történelmi város, a város műemlékei, a romantikus várnegyed lenyűgözték a fiatal fotográfust. 1907-től a Budapesti Műszaki Egyetem építész karán folytatta tanulmányait, ahol sikeresen diplomázott.

− Az I. világháborúban, az olasz fronton készített fotográfiái a dokumentarizmus eszközeivel ragadják meg a háború mindennapjait. Az őrhelyükön állomásozó katonák küzdelmei az elemekkel és a hadiállapotok éles ellentétben állnak a hétköznapok tisztaságával, ahol a boldog pillanatok a háború borzalmaival együtt jelennek meg. A fronton készült rajzai, akvarelljei sokoldalú tehetségéről árulkodnak − mondta Német Ábel Vydarey Ivánról, aki szolgálata során hadtápellátó drótkötélpályák tervezésével és kivitelezésével foglalkozott 1915-től 1916-ig.

Németh Ábel rámutatott, hogy a művész publicisztikai és szakírói munkássága szintén kiemelkedő. 1921-1927 között a Fotóművészeti Hírek társszerzője, 1928-1936 között a főszerkesztője volt. A fotográfiával foglalkozó 116 cikke a legmagasabb szám volt az akkori szaksajtóban. Az I. világháború után a nemes eljárások látomásosan elmosódó időszaka, majd az új tárgyiasság és az idillikus periódus vezet át a harmincas-negyvenes évekbe.

Pályája majd nyolcvan évet fogott át. Élete során több tízezer fényképet készített, melyek témáját gyakorta párhuzamosan feldolgozta akvarell vagy más festészeti technikákat alkalmazva, illetve a grafika eszközeivel is.

Németh Ábel zárszóként Bozsek Rezsőt idézi, aki a Fotóművészeti Hírek 1932-es számában így vélekedett az alkotóról: “Stílusát az elmélyülés, az átgondoltság és függetlenség karakterizálja. Mindenkor önálló, nincsenek utánérzései s inkább hallgat, mintsem ismétel."

A tárlat szombattól október 14-ig látogatható vasárnap és hétfő kivételével naponta 12 és 17 óra között.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!