Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum

2023.09.18. 11:17

Kiterjesztettvalóság-szemüvegek segítik az oktatást a félegyházi technikumban – galériával

Ősztől Ágazati Képzőközpontként működik a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol az országban az első között alkalmazzák az oktatásban az úgynevezett kiterjesztettvalóság-szemüveget. Használatával élvezetesebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a diákok gyakorlati képzése.

Vajda Piroska

Az AR-szemüveg használat közben elég futurisztikus képet mutat

Fotó: Vajda Piroska

Az elmúlt években közel 300 millió forintos fejlesztést valósítottak meg a Kiskunhalasi SZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban. Ebből a keretből felújították a tanműhelyeket és új eszközöket vásároltak. Többek között AR (Augmented Reality) szemüvegeket, melyeket kezdetben az autószerelő képzésben alkalmaznak, de mivel a lehetőségek korlátlanok, tervezik más szakmákban is bevezetni – tudtuk meg Ágoston Tibortól, az iskola korábbi igazgatójától, akinek kezdeményezésére indult el az új ipari AR-szoftver alkalmazása a Kossuth iskolában.  

Elmondta, a kiterjesztettvalóság-szemüveg szektorsemleges, minden iparágban – labortechnika, gyártás, energia előállítás, védelmi szektor, de akár otthon egy szobakerékpár összeszerelésénél is – alkalmazható. 

A szoftver célja, hogy a térben kihelyezett lépésről lépésre vezető instrukciókat, munkautasításokat követve bárki – akár tapasztalat nélkül is – önállóan és hibamentesen tudjon végrehajtani összetett feladatokat.

 Az AR-szemüveg használata során átlátszó lencsék közé vetített digitális tartalmak egészítik ki a fizikai világunkat, innen a „kiterjesztett” megnevezés.

Ez a program bárhonnan elérhető, hiszen „felhőalapon” dolgozik. De lehetőség van arra is, hogy offline üzemmódban is használják, hiszen számtalan olyan helyszín lehetséges, ahol nincs internet, így ha előre felöltik a szemüvegre a szükséges eljárásokat ez sem jelenthet gondot – hangsúlyozta Ágoston Tibor.  

Példaként említette, hogy ha egy autószerelő diáknak ki kell cserélni egy fékpofát az autón, akkor a szemüvegen keresztül azt is látja mit kell csinálnia lépésről lépésre, és ehhez milyen szerszámot használjon. Minden lépés kiegészíthető a megértést segítő digitális tartalmakkal: fényképek, videók, szakdokumentáció, háromdimenziós ábrák.

Ágoston Tibor arról is beszélt, hogy sem a cégek, sem az iskolák nincsenek felkészülve arra, hogy 2028-ra várhatóan 2,4 millió munkahely lesz betöltetlen a világon és ez 2500 milliárd dollár veszteséget fog okozni a cégeknek. A vállalatoknál magas a fluktuáció (munkaerő ingadozás), a mai fiatalok ugyanis 3-5 évig dolgoznak egy munkahelyen. A másik komoly probléma amire fel kell készülni, hogy néhány éven belül nyugállományba vonul a mostani dolgozók mintegy 30 százaléka. Ebből kifolyólag az új munkavállalókat folyamatosan és gyorsan kell betanítani. Az újabb generációk azonban szívesebben tanulnak vizuális úton. Erre a kiterjesztett valóság és a Manifest ipari AR jelentheti az egyik megoldást. Használatával gyorsabban és hatékonyabban sajátíthatják el a diákok a tananyagot, könnyebben memorizálják a folyamatokat. Ugyanakkor az AR technológia használatával jelentősen csökken az ember okozta hibák száma. Használata egészségvédelmi szempontból is fontos lehet, hiszen nem mindegy, hogy egy egészségre ártalmas környezetben (például radioaktív sugárzásnak kitett környezetben) mennyi idő alatt végzik el a javítási munkát – nyilatkozta Ágoston Tibor, aki azt is elmondta, hogy az iskolában lehetőséget biztosítanak arra, hogy a környékbeli vállalkozók is megismerjék ezt a XXI. századi új lehetőséget.

Kátai Attila, a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgató-helyettese hozzátette, az lenne az ideális, ha az oktatásban használt eszközök megelőznék az ipart, de ez ma még nem így működik. Most ezzel az AR-szemüveggel és -szoftverrel megközelítették az csúcstechnológiát. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, egyelőre még csak egy szűk területen, a gépjárműiparban tudták bevezetni. Fontos cél lenne, ennek kiterjesztése, ám ahhoz további támogatásokra lenne szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!