Szórakozás

2023.08.05. 06:55

Több mint fesztivál, valódi családi program a kecskeméti Jazzfőváros – galériával

Csütörtökön elkezdődött a Kecskemét életében immár hagyománnyá vált Jazzfőváros fesztivál a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A program négy napja alatt tíz ország mintegy százhúsz zenésze lép fel öt színpadon, közel 40 órányi zenével szórakoztatva a közönséget. A hetedik Jazzfőváros nemcsak zenei, hanem valódi családi fesztivál, ahol a dzsessz szcéna előadóinak színe-java mellett tizenhétféle program várja a kilátogatókat vasárnap délutánig.

Horváth Péter

Hazai és külföldi zenekarok is fellépnek a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban

Fotó: Bús Csaba

A fesztivál zenei kínálata az előző évekhez képest is rendkívül színes, van minden, ami a táncolható tradicionális dzsesszbe belefér: ragtime, blues, New Orleans-i jazz, dixieland, hot jazz, swing, boogie, sőt egy kis bossa nova és rockabilly is.

A gazdag programkínálat keretében 40 óra zene vár az érdeklődőkre, és a látogatók kipróbálhatják a swingtáncot, lesz veteránjármű-bemutató, futóverseny, zenés váltófutás, családi kerékpárosváltó, kvíztájfutás, foci- és strandröplabdakupa, sárkányhajózás, labirintuspálya, Decathlon Sportpark, társasjáték sátor, kezes-lábas játszóház, arcfestés, de célbarúgó- és kosárdobóverseny is, valamint a nyitónapon a már-már hagyományos ordibálóverseny.

A rendezvénysorozat legnagyobb kuriózumai közé tartozik a barcelonai Sant Andreu Jazz Bandet − akiket négy évig próbáltak megnyerni a szervezők a fellépésre − , a római Emanuele Ursot, a  holland Tijn Trommelen Quartett, a cseh Swing Kong Dance Orchestra és a berlini Jungle Jazz Band. A hazai zenekarok közül a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band mellett jön a dél-amerikai zenét játszó Cafuné, de fellép a Tom White & the Mad Circus és számos más formáció is.

A fesztivál előtt, július 31. és augusztus 4. között a dzsessz műfaját még csak tanulóknak, sőt a  dzsesszben teljesen járatlan érdeklődőknek is szervez tábort a Kecskeméti Jazz Alapítvány. Idén először a   dzsessztábor helyszíne a Neumann János Egyetem volt. A tábor legjobb produkcióit a fesztivál közönsége is meghallgathatja a fesztivál első két napjának nyitányaként.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy fesztiválkarszalaggal a strand ingyenesen használható. 

A későn érkezők pénteken és szombaton 21 óra után, vasárnap 13 óra után a helyszínen féláron megváltható napijeggyel hallgathatják meg a koncerteket, a 15 éven aluliak pedig ingyenesen vehetnek részt az egész fesztiválon.

Ittzés Tamás, ötletgazda és főszervező kérdésünkre elmondta, hogy a fesztivál különlegessége az, hogy a táncolható dzsessz zenét helyezik előtérbe, amit a világ élvonalába tartozó előadók prezentálnak. Ehhez tartozik még a tizenhétféle kísérőprogram, melyek így együtt Európa-szerte is egyedülállóvá teszik a fesztivált. Ezt jelzi, hogy minden évben nagy számú külföldi keresi föl az eseményt. Ittzés Tamás hozzátette, hogy a rendezvény unikális jellegét erősíti, hogy − mivel a táncolható dzsessz áll a fókuszban −, minden évben több mint 120 táncos érkezik a helyszínre, sokan külföldről, ami egyedi az európai dzsesszfesztiválok között.

Ittzés Tamás arról is beszélt, hogy a Covid némi törést okozott a nemzetközileg is egyre népszerűbb fesztivál életében: a 2019-ig tapasztalható felfutást lassította a járvány, de mára ismét növekvő tendenciát mutat az előzetesen bérletet váltók száma.

A Jazzfővárosban vasárnap délutánig folyamatosan különleges programokkal várják a közönséget. A kecskemétiek és a környékbeliek, 6000 és 6050 közötti irányítószám alatt élők kedvezményes áron vehetnek részt a fesztiválon.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!