Kecskemét

2023.08.25. 16:21

Saját sebezhetőségünkkel szembesít a Kápolna Galéria új tárlata – galériával

Lepel címmel nyílt kiállítás a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdió Kápolna Galériájában csütörtök délután.

Horváth Péter

A tárlaton nemzetközi és hazai alkotók munkáit is láthatjuk

Fotó: Horváth Péter

Az emberi testet elfedő lepel a bűnbeesés pillanatától kíséri az emberiséget. Azóta is minden embert, életétől egészen a haláláig. A lepellel fedett, vagy „leplezetlenül”, vagyis fedetlenül megmutatni kívánt test, az egyik legérdekesebb kifejezési eszköz a művészetben. A meztelenség, az Isten által megteremtett emberi test ábrázolása egyidős az emberiséggel, sok értelmezés, asszociáció kapcsolódik hozzá. A kiállítás a létezés nehézségeit, küzdelmeit és örömeit mutatja be a különböző anyagminőségben megmunkált kerámiaszobrok által. A kiállított tárgyakon nyomon követhetjük az emberi lélek árnyalatait, és a műveket létrehozó művészek által kifejezni kívánt gondolatokat és érzéseket – szól a tárlat ismertetője. A tárlat anyagát Kontor Enikő kurátor állította össze a Kerámia Stúdió gyűjteményében lévő nemzetközi és hazai alkotók munkáiból. 

A kerámiák lepellel letakarva várták, míg a kiállítóhely munkatársaik fellibbentik róluk azokat és megmutatkoznak az agyagból formált torzók és testrészek. 

Radics Jakab újságíró, költő megnyitóbeszédében kifejtette, hogy a kiállítással az a cél, hogy minél sokoldalúbban közelítsék meg az emberi test kérdését. Azt a burkot, ami a lelkünket, szorongásainkat fedi. A lepel pedig a bűnbeesés pillanatát szimbolizálja, amikor az ember felismeri meztelenségét és a szégyenérzet először ver gyökeret a lélekben. Az alkotások által saját kiszolgáltatottságunkkal és érzékenységünkkel szembesülhetünk és azzal, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk. 

– Amikor a testet látjuk, a vágyakozás és a halál kérdése merül fel. Bízunk benne, hogy a tárlat hatására szabad párbeszéd alakulhat ki a testek nyomán e két nagy kérdésről és ne tabuként kezeljük – fogalmazott Radics Jakab.

A kiállítás megtekinthető szeptember 9-ig, hétfőtől szombatig, 10 és 18 óra között a Kápolna Galériában.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!