Kecskemét

2023.06.10. 17:10

Kórustalálkozón ünnepelték meg a 135. évfordulót – galériával, videóval

Szombaton megtelt zeneszerető közönséggel a kecskeméti Piarista iskola díszterme. A 14. Vándor Kórustalálkozón öt kórus adott koncertet, a házigazda Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar egyben megünnepelte fennállásának 135. évfordulóját.

Sebestyén Hajnalka

Kodály Zoltán Vegyeskar

Fotó: Bús Csaba

Az Izsáki Városi Vegyeskar 15 éve indította útjára a Vándor Kórustalálkozót. Az első találkozón, 2009. május16-án Izsákon a szervező Izsáki Városi Vegyeskar meghívására a Kecskeméti Kodály Kórus, az azóta megszűnt Kiskunhalasi Városi Vegyeskar, a Lajosmizsei Városi Kórus, valamint a GAMF Kamarazenekara vett részt. Akkor határozták el a csoportok művészeti vezetői, hogy egy év múlva Lajosmizsén ismét találkoznak, ez 2010 júniusában meg is valósult. 2011-ben Kiskunhalason énekeltek együtt. 2012-ben a Kodály Kórus kérésére ismét Izsák volt a rendező, majd 2013-ban Kecskeméten a Kodály Kórus 125. születésnapját ünnepelték meg az akkor már Vándor Kórusfesztilválnak elnevezett sorozat 5. állomásán. Ekkor indította a Kodály Kórus útjára azt a vándor serleget, melyet a következő találkozásig az azt rendező kórus őrzi. Ezúttal az Izsáki Városi Vegyeskar hozta haza.

Idén a 14. alkalom, hogy találkoznak, együtt énekelnek, mert a covid miatt egy évben elmaradt az esemény. Hagyomány, hogy minden évben más a házigazda, aki meghívhat egy vendégkórust. Ezúttal a Kodály Vegyeskar a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDRigál kórusát invitálta meg. 

A Vándor Kórustalálkozónak a Kecskeméten, a Piarista Iskola díszterme adott helyet szombaton. A házigazdák nevében Sümegi Csaba, a vegyeskar elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a kórus 135 éves jubileuma kapcsán felelevenítette a legfontosabb mérföldköveket. 

Az Iparos Dalárdát 1888. március 9-én alapították meg Kecskeméten. A Kodály Zoltán Vegyeskar nevet 1949-ben vették fel a neves zenetudós jóváhagyásával. A vegyeskar méltó módon őrzi és élteti a Kodály műveket, a kodályi szemléletet. Kodályhoz hasonlóan ők is vallják: az ének szebbé teszi életüket, énekükkel pedig szebbé teszik a zenéjüket hallgatók életét. 

A köszöntő szavak után Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika karnagy felvezette repertoárjukat. A jubileum kapcsán ezúttal a vegyeskar két blokkot, egy egyházit és egy világit adott elő, köztük több Kodály művet is. 

A koncerten a többi kórus egy-egy zenei csokrot énekelt el, és volt egy közös is. A jánoshalmiakat Karsai Péter, az izsáki és lajosmizsi kórust Berta István, a MEDRigált Szabó Sándor karnagy vezényelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!