Kecskemét

2023.06.12. 20:13

Jótékonysági citerakoncert és táncház várta az érdeklődőket a Hunyadivárosban – galériával, videóval

Gyimestől Gímesig címmel rendeztek hétfőn tanévzáró jótékonysági koncertet és táncházat a Hunyadivárosi Közösségi Házban. A Mátyás Király Citerazenekar erdélyi körútjára és a nyáron megrendezendő Csutorás tábor költségeire gyűjtöttek a citerások.

Lizik-Varga Katalin

Koncertet adtak

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Zenei kalandozások az erdélyi Gyímestől egészen a felvidéki Gímesig – így is nevezhetnénk a hétfő este megrendezett tanévzáró jótékonysági koncertet és táncházat, amit a Hunyadivárosi Közösségi Házban tartottak a Mátyás Király Citerazenekar szervezésében. Sulczné dr. Bükki Éva, a zenekar vezetője elmondta: a Csutorás táborban való részvétel számunkra minden évben hatalmas feltöltődést jelent és szakmailag is nagy előrelépés, hiszen egy hét alatt nagyon sok mindent tudunk tanulni ott. A népzenei- és néptánctáborban a citerán kívül sok egyéb hangszeren – például tekerőlanton, furulyán vagy éppen nagybőgőn – tanulnak zenélni a résztvevők. Ez pedig fontos a kecskeméti citerásoknak, hiszen a citera mellett több hangszert is megszólaltatnak műsoraikban.

– A fülünknek kedves a népzenénk, de érdekes, hogy a világzenébe is átmenekítődik – fogalmazott a zenekar vezetője, majd elmondta, hogy ők is igyekeznek a hagyományos népzenét egy kis modernitással ötvözni. Például van egy Népzenei kalandozások című csokruk, amiben eredetileg sohasem szólalt meg együtt a náluk használt összes hangszer, de ők megálmodták és meg is valósították a hangszerek közös játékát ebben a csokorban.

A zenekarvezető fontosnak tartja azt, hogy már gyermekkorban elkezdődjön a zenei nevelés. Hangsúlyozta: azt gondolom, hogy a népzene a magyarságunknak az alapja és az identitástudatunkat is mindenképpen erősíti.  

A rendezvényen közreműködött a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub is. A koncertet követően táncházat tartottak, melyet Böde István és Böde-Harkai Csilla néptáncosok vezettek, a talpalávalót pedig természetesen a Mátyás Király Citerazenekar húzta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!