Megnyitó

2023.05.16. 21:31

Értelmi sérültekről készült festményekből nyílt kiállítás Kecskeméten – galériával, videóval

Az életöröm mindannyiunké címmel nyílt jótékonysági kiállítás kedden a sérüléssel élőkért, Harsányi Zsuzsanna festőművész alkotásaiból, a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A műsorban felléptek a festmények főszereplői, a Mosolysziget lakói.

Sebestyén Hajnalka

A kiállítás festményei bepillantást engednek az értelmi sérültek hétköznapjaikba, akik nyitottak, segítő készek, őszinték, nagyon tudnak szeretni és nagyon szerethetőek.

Fotó: Bús Csaba

A nagyszámú közönséget Koleszár Márta, a könyvtár munkatársa köszöntötte elsőként, majd az alkotó, Harsányi Zsuzsanna osztotta meg gondolatait a kiállítással kapcsolatban. 

A festőművész elmondta, kettős minőségben szól a vendégekhez. Nemcsak mint alkotó, hanem mint a Kecskeméti Szent László Lions Club elnöke. Világszerte a Lions mozgalomnak 1,5 millió önkéntes tagja van 208 országban. Fő céljuk a látás védelme, és az értelmi sérüléssel élők támogatása. Ez a kiállítás egy éve fogalmazódott meg benne. A covid alatt nagyon sok rendezvényük elmaradt, szabadidejében kezébe vette a korábbi eseményeik fényképeit. Sok közös fellépésük volt az értelmi sérültekkel, különösen a kecskeméti Mosolyszigettel. A festőművész hangsúlyozta: annyi őszinteséget és szeretet kapott a Mosolysziget lakóitól, melyet szeretett volna viszonozni a művészetén keresztül. Ennek eredménye a most látható tárlat. 

A kiállítás festményei bepillantást engednek az értelmi sérültek hétköznapjaikba, akik nyitottak, segítő készek, őszinték, nagyon tudnak szeretni és nagyon szerethetőek. Harsányi Zsuzsanna hozzátette: a festményeket azon családoknak ajándékozta, akiknek a gyermekét megfestette. Ugyanakkor a képek örökbefogadhatók. A Kecskeméti Szent László Lions Club és a Szent Vitus Alapítvány évtizedek óta azon dolgozik, hogy a sérüléssel élőkön segítsen. Összefogásuk eredménye e vándortárlat. Először Budapesten és most Kecskeméten látható. A www.szentvitus.hu oldalon meghirdetett árverésen befolyt összeggel, a két civil szervezet karitatív munkáját támogatják. A Szent László Lions Club ingyenes szemszűrésekre, hátrányos helyzetűek szemüvegének elkészítésére és értelmi sérüléssel élők számára szervezett programjaira fordítja, míg a Szent Vitus Alapítvány a Nagykőrösön autisták részére létrehozandó KRESZ parkba invesztálja.

A különleges megnyitón lélekemelő élménnyel gazdagodhattak a résztvevők, hiszen a portrék modelljei adtak kulturális műsort. A közös ének és tánc mellett vers, mese is elhangzott, és egy káprázatos hastánc produkciót is láthatott a közönség. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!