Programok

2023.03.08. 15:29

Pénteken startol a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Pénteken kezdetét veszi a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál. Március 10 és 25. között 12 helyszínen 40 program várja a látogatókat. Egy csokorba válogattuk az első napok kulturális csemegéit.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti Szimfonikus Zenekar adja idén is a nyitókoncertet

Fotó: Bús Csaba

A kecskeméti fesztivál programkínálata idén is sokszínű: lesz világzene, könnyűzene, kiállítás, film, népzene, irodalom, tánc, komolyzene, jazz, újcirkusz, színház, bábszínház, képzőművészet egyaránt. A rendezvények között vannak ingyenesen látogathatók, illetve több belépődíjas is.

A főszervező Hírös Agóra Kulturális Központban tartják az első eseményt. Pénteken 17 órakor nyílik meg a Magyar Örökség – Áthatások címmel a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület közös kiállítását. A kiállítást megnyitja: N. Kovács Zita, művészettörténész.

A fesztivál nyitótárlata három jeles születési évforduló jegyében zajlik: Madách Imre 200, Csontváry Kosztka Tivadar 170, Ligeti György 100 éve született. Három kiváló magyar szellem, és három izgalmas műfaj – irodalom, festészet, zene – találkozási lehetőségét kínálja a kiállítás. A tárlat áttekintést nyújt a vármegyében élő képző- és iparművészek alkotói törekvéseiről és a magyar művészeti örökség jeles életműveinek máig érvényes üzenetéről, identitást erősítő hatásáról. Az alkotások március 25-ig láthatók.

Szintén a Hírös Agórában, pénteken 19 órakor kezdődik a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hagyományos nyitó hangversenye. Vezényel: Hollókői Huba.

Vasárnap a tánc kap főszerepet a Hírös Agórában. 17 órakor Tiéd a Színpad! című program mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy professzionális környezetben fellépjen, táncoljon, melyhez a hang- és a fénytechnikát is az intézmény biztosítja. Lehet már meglévő produkcióval jelentkezni, de lehet improvizálni is. A jelenlét regisztrációhoz kötött, jelentkezni a dominika.m[email protected] e-mail címen. A programra a belépés díjtalan.

Az est további részében 18 órától Három az egyben – táncprodukciók három felvonásban program szórakoztatja a tánc szerelmeseit. Először látható a System, melyben fellép Nagy Nikolett, Pavleszek László és Federico Rubisse táncművész. Ezt 19 órától két produkció követi. A Holdfény ízében Wéninger Dalma, Dzsupin Ádám, a Tellabor táncművészei lépnek színpadra. A Harlequinadában pedig Dobra Janka, Kökény Hámori Kamill, a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei láthatók. 20 órától indul A Falka, melyben Nagy Nikolett, Varga Lotti, Raj Martin, Pavleszek László, Földesi Milán táncol.

A Ciróka Bábszínház négy előadással csatlakozott a Tavaszi Fesztiválhoz. Az első vasárnap 10.30-kor kezdődik. A Kodzsugukila, a boszorkány egy afrikai történet bábokkal és különleges hangszerekkel. A darab a Kabóca Bábszínház és Danny Bain vendégjátéka. A családi előadás 4 éves kortól ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!