Sajtótájékoztató

2023.03.03. 14:02

Tizenhat nap alatt negyven programot kínál a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál – galériával

Március 10-25. között rendezik meg a nagy múltú Kecskeméti Tavaszi Fesztivált. 16 nap alatt 12 helyszínen 40 program érhető el. A paletta idén is sokszínű: lesz világzene, könnyűzene, kiállítás, film, népzene, irodalom, tánc, komolyzene, jazz, újcirkusz, színház, bábszínház és képzőművészet egyaránt.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóját pénteken tartották, ahol ismertették a programokat

Fotó: Bús Csaba

Idén 38. alkalommal szervezik meg a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált a Hírös Agóra kulturális központ és a társintézmények. A programok között vannak ingyenesen látogathatók, illetve több belépődíjas. A részletekről pénteken tartottak sajtótájékoztatót az intézményben. A rendezvény nyitányaként Kócsó Léna kodályos diáklány tavaszt megidéző verset adott elő. 

Az önkormányzat részéről dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, az Értéktár bizottság elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte, a tavaszi fesztivál a város egyik legnagyobb hagyományú összművészeti seregszemléje, mely ötvözi a régi értékeket az új típusú rendezvényekkel. Összefogja Kecskemét kulturális életét, szinte minden művészeti ág helyet kap benne. A lakosság nemcsak szemlélője, de aktív részese is lehet idén a táncmaraton jóvoltából. A fesztivál 2023-as hívószavai: Madách Imre, Ligeti György, Csontváry Kosztka Tivadar és Picasso. Az ő műveik adták az ihletet.

Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója köszöntőjében a tavaszt, a tavasz nyújtotta lehetőségeket emelte ki elsőként, melyet a fesztivál programfüzetének megjelenésében is érzékeltettek. A tavasz az újjászületés, az újjáéledés, az állandó megújulásra törekvés. Ennek jegyében a rendezvényen ezúttal is a művészet számtalan formája megjelenik, így erősítve a város kulturális kisugárzását. Március 10-25. között, a 16 nap alatt 12 helyszínen 40 programot kínálnak. 

Az újdonságok közül kiemelte az újcirkusz előadást, mely egy új előadóművészeti műfaj. 

A Recirquel Újcirkusz Társulat My Land produkciójában hét világklasszis ukrán artista szerepel, a kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvözik. 

A sajtótájékoztató további részében Barta Dóra ismertette a Hírös Agórában megvalósuló programokat, majd a társintézmények mutatták be saját rendezvényeiket. 

Március 10-én, pénteken a tavaszi fesztivál nyitórendezvényei hagyományosan a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tárlata, illetve a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hangversenye a Hírös Agórában. A két hét alatt ugyanitt lesz még táncmaraton, tavaszköszöntő táncház, Nemzedékek nemezei tárlat, Kerekutca mesejáték, Mr és Mrs komédia. A Ciróka Bábszínházban négy előadás látható a fesztiválhoz kapcsolódóan, ráadásul március 15-én véradást is szerveznek. A Bozsó Gyűjteményben Párizs hangulatát idézik meg, Kemény Gyula páratlan gyűjteménye által. Olyan Párizsban tanult hazai mesterek alkotásait vonultatják fel, melyekkel már a francia közönség is találkozhatott. 

A Nemzetközi Kerámia Stúdióban Izzik a levegő címmel nyílik tárlat. 

A könyvtárban Buda Ferenc és Háy János ad között estet, Madách Imrére emlékeznek meg egy előadással, illetve a Lóci Színpad hoz zenés, bábos előadást a gyerekeknek. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben a Húsvét üzenetét írott tojásokon közvetítik. A Szórakaténuszban a népzene nyomába erednek, és koncertet ad a Kolompos együttes. Az Ars Nova Énekegyüttes lemezbemutató koncertre invitálja a közönséget. A Kecskeméti Énekes Kör hangversenye is hallható majd, a Húsvétra készülődés jegyében. A Kodály Iskolában Ligeti Györgyre, a 100 éve született, 2006-ban elhunyt neves zeneszerzőre emlékeznek meg az ingyenes koncerten.

Fesztiválok is elérhetők a tavaszi fesztiválon belül: a Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, illetve a Katona József Nemzeti Színház Színtár fesztiválja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!