Kiállítás

2023.02.20. 19:27

Az állatvédőként ismert Ákossy Zoltán különleges tárlattal jelentkezett Halason – galériával

Rendhagyó kiállítással állt a halasiak elé az egykori 56-os forradalmár, akit a városban csak az egyik helyi állatotthon vezetőjeként ismernek évtizedek óta. A Közösségek Házában Megmaradt emlékek címmel nyílt időszaki tárlatot, maga az alkotó, Ákossy Zoltán mutatta be a látogatóknak, akik elé egy Magyarországon még soha nem látott, ritka képzőművészeti gyűjtemény tárult.

Pozsgai Ákos

Ákossy Zoltán mutatta be a látogatóknak a kiállítást

Fotó: Pozsgai Ákos

Ákossy Zoltánt eddig csak állatvédő tevékenységéről ismerték a helyiek, 2003 óta irányította és vezette a Szegedi úti Halasi Állatotthont. Rendkívüli fafaragó és rajzoló, festői, művészi tehetsége ez idáig rejtve maradt a halasi nagyközönség előtt, pedig gyermekkora óta alkot. Kalandos életútját Rémán János, az alkotó személyes jó barátja ismertette a kiállítás megnyitóján.

– Az 1956-os forradalmi eseményeket 16 évesen élte át, fegyverrel harcolt a Baross téri csoportban, kiskorúsága mentette meg a halálbüntetéstől – idézte fel a művész fiatal korát Rémán János.

Elmondta, hogy Ákossy Zoltán a Budapesti Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát, majd lovasedző oklevelet. Később megismerkedett a fafaragással Németh Kálmán, fóti fafaragó művész műhelyében, majd 1980-ban testvéréhez utazott útlevéllel Ausztriába, ahonnan azonban nem jött haza, disszidált.

Összeismerkedett Fritz Muliar osztrák színművésszel, aki a filmszínészet mellett komikus, színházi- és filmrendező is volt. Először Bécsben, majd Hannoverben és Németországban élt. 1982-ben néhány hónapig az Amerikai Egyesült Államokban, egy indián rezervátumban is élt, lovakkal foglalkozott és vázlatokat készített indián mesék és mondák témakörében.

Egy évvel később visszaköltözött Németországba, ahol önálló fafaragó, festő és karikaturista művészként alkotott, 11 önálló és 3 közös kiállításon szerepeltek a képei Németországban. Időközben az alsó-szászországi Cellei Népfőiskola véglegesített docense lett, ahol esti tanfolyamokat vezetett, fafaragást, festészetet és grafikát tanított, miközben Fritz Muliar osztrák színésszel elmélyült a barátsága.

1999-ben vonult nyugdíjba és költözött vissza Németországból, élettársával, Inessel Magyarországra, lótartásra alkalmas helyet kerestek, ezért Budapest helyett a vidéki életet választották és egy Kiskunhalashoz közeli tanyán telepedtek le. 2003-tól a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület Szegedi úti telephelyét vezették, majd 2010-től az állatotthon átkerült az általuk létrehozott Állatsegítő Alapítvány és egy németországi állatvédő szervezet közös működésébe, ezzel megmentve a szervezett civil állatmentést a városban.

Az élettársak állatvédő tevékenysége Kiskunhalason kívül országosan és Németországban is széles körben ismertté vált. A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (jogelődje: Szent István Egyetem) Vadvilág Megőrzési Intézet megbízásából 10 éves kutatómunkát végzett Ákossy Zoltán a magyarországi aranysakál populációról, amit különböző tudományos előadásokon ismertetett.

Ákossy Zoltán sok évtized után, élettársa halálát követően döntött úgy, hogy visszatér a művészetek világába, újra alkotni kezd és megmutatja korábbi műveit is a halasi közönségnek. 

A rendhagyó tárlat egyben időutazás is a múltba, egy-egy kiállított alkotás többek között ízelítőt ad a rezervátumban élő indiánok mindennapjaiból, Adolf Hitler karikatúráján keresztül Európa vérzivataros történeleméből, vagy éppen a bakonyi betyárvilág hangulatából, az álmában megjelenő Savanyú Jóska megrajzolt arcképén keresztül.

A tárlatot maga az alkotó mutatta be a látogatók számára, minden egyes műhöz egy-egy emléket mesélt el az életéből. Mint például, hogy kisgyermekkorában a háború végén nem volt papír, így a falra kezdett rajzolni, majd pedig egy orosz katonai térképre állatokat, ami miatt később majdnem bajba is sodorta a családját. Mint ahogy az Adolf Hitlerről kiállított karikatúráját sem nézte mindenki jó szemmel az akkori Németországban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!