Kölcsönösség

2023.01.20. 20:30

Szolnoki művészek hozták el alkotásaikat Bajára – galériával

Folyók között címmel rendezték meg a 120 éves Szolnoki Művésztelep tárlatát a Bácskai Kultúrpalotában a magyar kultúra napjának előestéjén

Márton Anna

A Szolnoki Művésztelep alkotói tárlata igazán sokszínű

Fotó: Márton Anna

Néhány évvel ezelőtt a bajai művészek mutatkoztak be Szolnokon egy kiállítással, a jelenlegi tárlat ennek a szerves folytatása, a viszonzás azért váratott magára, mert időközben beleszólt a koronavírus-járvány. Van egy erőteljes szimbolikus dolog, ami Baját és Szolnokot összeköti, az pedig nem más mint, hogy mindkét város két folyó ölelésében van. A Szolnoki Művésztelep a Zagyva és a Tisza torkolatában terül el. Folyók mellől, folyók mellé hozták el a kiállítást meleg szívvel, hangzott el a tárlat megnyitóján. 

– A 120 évet a kortárs alkotó társaság 15 művésze fémjelzi. Technikában és művészi szemléletben nagyon változatos anyag látható a falakon. Az alkotásokat áthatja egy bizonyos hely szelleme, a géniusz lóci, ami mindenkire hatással van, aki egyszer is betette lábát a Szolnoki Művésztelepre – fogalmazott Verebes György, Munkácsy díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője. 

A tárlatot N. Kovács Zita művészettörténész, a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg, Csokonai Vitéz Mihály Az ember a poézis tárgya című költeményével köszöntötte a jelen lévőket a Magyar Kultúra Napjának előestéjén.

– Csokonai a himnusz megszületése előtt két évtizeddel beszél arról, hogy míg nem úgy élünk, hogy tudjuk, kik vagyunk, miért vagyunk és hol a helyünk, mi a dolgunk, addig csak por és hamu vagyunk. A kultúra a műveltség, a művészet ismerete, tudása, birtoklása, használata, formálása tesz azzá bennünket, akik gyarapíthatjuk kultúránkat. Világunk az utánunk érkezők tárgyi és szellemi vagyonát örökségét– mondta N. Kovács Zita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!