Bemutató

2023.01.19. 20:57

Levelezések és interjúk is színesítik a Tóth Menyhért festőművészről írt könyvet

Tóth Menyhért levelek, vallomások című kötetét mutatták be csütörtökön délután a városi Katona József Könyvtárban. Az irodalmi eseményen a könyv szerzője, Sümegi György, a Forrás folyóirat főszerkesztője, Füzi László, és Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője beszélgetett a könyvről.

Szalay Tamás

Balról: Pécsi Györgyi, Füzi László és Sümegi György a könyvbemutatón

Fotó: Szalay Tamás

Az érdemes művész kitüntetésben, és posztumusz Kossuth-díjban részesült magyar festőművész életének nagy része Miskéhez kötődik. Ezen a településen töltötte gyermekéveit, és később, a Képzőművészeti Főiskolán elvégzett tanulmányai után, ide is költözött vissza. Miske ezért meghatározó részévé vált művészetének és életének egyaránt. A festőt 1980-ban, Budapesten érte a halál, a Kossuth-díjjal csak ez után, 1990-ben jutalmazták életművét.

Ahogy Sümegi Györgytől, az írótól megtudhattuk, a könyv ötletét Füzi László javasolta az MMA Kiadó vezetőjének, és így született meg a kiadvány. A könyv tartalmaz Tóth Menyhért levelezéseiből részleteket, életével kapcsolatos dokumentumokat és művészetelméleti, életbölcseleti feljegyzéseket, amiket a festő írt. 

Ezekben a jegyzetekben a művész azon túl, hogy foglalkozik a festészettel, mint irányzattal, a saját festőművészetét is elemzi, és részletesen ír róla. 

A könyvben ezeken kívül szövegbe van foglalva a Tóth Menyhérttel folytatott valamennyi interjú, rádióbeszélgetés, amit vele készítettek. A könyv írójának rendelkezésére bocsájtották a festő hagyatékát képző levelezéseket, életrajzokat, és minden dokumentumot, ami a művész életéhez köthető. Sümegi György ezek felhasználásával tudta hiteles formába önteni a magyar festő életútját.

Ahogy az írótól megtudtuk, a Kecskeméti Katona József Múzeum is sokat segített hivatalos dokumentumokkal, feljegyzésekkel abban, hogy a könyv létrejöhessen. Fontos részét képezi a könyvnek azon része is, amiben kortárs művészek, művészettörténészek mondják el véleményüket a festőről, és nem csak mint művészről, hanem, mint emberről.

Sokan voltak kíváncsiak a könyv bemutatójára
Fotós: Szalay Tamás

Tóth Menyhért elszigetelve, magányosan élt, és alkotott. Különösen vonzódott a fehér színhez, amiben a tisztaságot és a tökéletességet látta. Ezzel kapcsolatban idézett az író is a festőtől: „A fehér szín Isten. A fehér szín minden. Mi célja a festészetnek? A tökély. A szín a szó.”

Művészi felfogásáról, a színekhez fűződő viszonyáról szintén olvasni lehet a róla megjelent könyvben. A festő hagyatékának zöme a Kecskeméti Képtárba került, másik része a Deák-gyűjtemény részét képezi a székesfehérvári Városi Képtárban, a művész özvegye pedig további 46 képet a hómezővásárhelyi Alföldi Galériának ajándékozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!