Feltárás

2022.11.23. 10:52

Újra kutatják a kunfehértói Templomdomb területét – galériával

Középkori érmék, a korhoz köthető apró fémdarabok, gyűrű és egyéb cserép használati tárgyak kerültek elő a Kunfehértó határában elterülő Templomdombon, ahol a Közösségi Régészeti Egyesület önkéntesei végeztek újabb kutatásokat az elmúlt napokban a Kecskeméti Katona József Múzeum irányításával. Helyi elképzelések szerint akár egy turistasétányt is ki lehet alakítani a területen, ahol a középkorban egy település volt.

Pozsgai Ákos

A Közösségi Régészeti Egyesület önkéntesei végeztek újabb kutatásokat.

Fotó: Pozsgai Ákos

Több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1962 nyarán kerültek elő szántás közben kövek, emberi csontok és cserepek a Templomdomb területén, az esetről Trillsam Márton tanár értesítette a hatóságokat. Ennek nyomán Kőhegyi Mihály, a bajai Türr István Múzeum régésze megállapította, hogy a területen egy középkori templom és temető rejtőzik a föld alatt. Egy évvel később régészeti feltárások is voltak, amely során sikerült információkat szerezni a templom elhelyezkedésére, egykori falának szerkezetére vonatkozóan. A temető kis része is felszínre került, összesen 56 sírt tártak fel, az ásatási leletek múzeumba kerültek.

A terület ma magántulajdonban van, a Templomdombot benőtte az erdő, a másik része szántó. A falu középkorú és idősebb lakói azonban ismerik a történetét, a középkori település nevét viszi tovább a Templomdomb dűlő elnevezés is.

Több mint fél évszázad után most újra amatőr és hivatásos régészek kutattak a tófürdő és a horgásztó melletti területen, ahol értékes leletanyagra bukkantak a fémkeresőkkel.

– A legtöbb tárgy, ami előkerült – alapvetően mindenféle gyűrött fémdarab – kicsi és a terület művelése miatt törött. Találtunk középkori érmét, bronzkori tárgyakat, amik egyébként gyakoriak a Duna–Tisza közén – számolt be a Közösségi Régészeti Egyesület önkéntesivel végzett felszíni kutatások eredményéről Pánya István, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője.

A földrajzkutató elmondta, hogy a területen még nem zajlott ilyen közösségi régészeti kutatás, ami azt jelenti, hogy az ország minden tájáról érzetek ide olyan emberek, akik a civil szférában dolgoznak, de a szabadidejüket arra áldozzák, hogy gyűjtsenek tárgyakat, amelyek bekerülnek a múzeumokba.

– A Templomdomb területén eddig egyetlen komolyabb régészeti feltárás volt csak, az összes többi lelet, amiről van ismerete a szakembereknek, az Trillsam Márton tanártól származik, aki Kunfehértón tanított, de mellette amatőr régészként gyűjtötte többek között az itt fellelhető információkat is a település múltjáról. A mostani kutatás egyik célja, hogy Trillsam Márton korábbi kutatásait visszaellenőrizzük, a most eddig talált leletanyagok alapján az látható, hogy a kutatásai jók voltak. A mostani kutatások a korábbi kutatások folytatásai, szeretnék feltárni és a helyiek számára bemutatni – mondta el a szakember.

Helyi elképzelések szerint akár egy történeti tanösvény is kialakítható lenne a területen, amely a közeli tófürdőhöz érkező mintegy harmincezer turista számára is fakultatív programlehetőséget kínálna. Emellett a múzeumi szakemberek a korábbi kutatási eredmények és az újabb feltárások alapján elkészült tanulmányt megosztják a helyi iskolával is, hogy a szabadon választható tanrendbe beillesszék és a tanórákon a gyerekek tanuljanak róla, ezzel is erősítve a helyi identitás tudatukat.

A kunfehértóiak máris élénken érdeklődnek az újabb kutatások iránt – közölte hírportálunkkal Monda Tamás, a Fehértó Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki elmondta azt is, hogy a Templomdombot folyamatosan szemmel tartják, hogy az illegális kincsvadászok ne tudjanak kutakodni a területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!