Kultúra

2022.11.22. 17:25

Katona és Petőfi munkásságára emlékeztek a felolvasók Kecskeméten

A Katona József-napok keretében rendezték meg a hagyományos felolvasóversenyt a Hírös Agórában. A diákok, mielőtt a zsűri elé álltak, egy rendhagyó irodalomórán vehettek részt.

Sebestyén Hajnalka

7-9.osztályos korcsoport és a zsűri tagjai

Forrás: Beküldött fotó

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezésében, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság támogatásával valósult meg a hagyományos irodalmi program, melynek keretében Katona József 231. és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékeztek meg.

A napokban megrendezett eseményen először rendhagyó irodalomórát hallgathattak meg a fiatalok a Petőfi Klub támogatásával. „Toldi írójához elküldöm lelkemet…” – Képek Petőfi Sándor és Arany János barátságáról címmel tartotta meg előadását Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor, Pro Cultura Hungarica díjas versmondó. A zsúfolásig megtelt teremben a diákok aktív résztvevőivé váltak a sodró lendületű előadásnak.

Az előadás után következett a „Mily egyszerű a puszta és mégis mily fönséges…!” című prózafelolvasó verseny, melyre a 7–12. évfolyamosok jelentkezhettek. A meghirdetett két korcsoportban 42 diák vállalkozott a megmérettetésre. A téma az alföldi táj és természet, az ott élő emberek élete és története volt Katona József és Petőfi Sándor prózai művei, levelei alapján. 

7-9.osztályos korcsoport és a zsűri tagjai
Forrás: Beküldött fotó

A felolvasóversenyen az alábbi eredmények születtek. A 7–9. osztályosoknál első helyezést ért el és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság könyvjutalmát kapta Hajdú Merse (Református gimnázium). Második lett megosztva Ferenczy Ákos (Református általános iskola) és Siklós Réka (Bányai Júlia Gimnázium). Harmadik helyezést érdemelt ki Kuti Emma Viola (Református gimnázium); Mosonyi Adél (Vásárhelyi Pál általános iskola); Tamasi Lili (Református általános iskola) és Völgyesi Liza (Vásárhelyi Pál általános iskola).

A 9–12. osztályos korcsoportban külön értékelték a 9. osztályosokat. Első helyen végzett Szecsődi Szonja (Bányai Júlia Gimnázium), másodikon Csóka Botond (Bányai Júlia Gimnázium). Harmadik helyezést ért el és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság különdíját kapta Erős Fanni (Bányai Júlia Gimnázium).

A 10–12. osztályosoknál legjobbnak két diáklány bizonyult: Simon Zsófia (Kecskeméti Mercedes-Benz Iskola) és Takács Ágnes (Katedra középiskola). Második helyezést szerzett Petrov Kata Panna (Bolyai János Gimnázium).

9. és 10-12.osztály csoportja és a zsűri tagjai
Forrás: Beküldött fotó

A zsűri munkájában részt vett: Józsa Katalin drámapedagógus, a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely tagja; Tóth Anita bábszínész, logopédus; Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park nyugalmazott oktatási csoportvezetője; Farkashalmi Erzsébet magyartanár, a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely tagja; Varga Mónika kommunikációs szakember; Deli Renáta, a Katona József könyvtár Tinivilág részlegének munkatársa. A versenyt Csizmadia Ilona, a Hírös Agóra munkatársa, valamint Bajtai Mária nyugalmazott magyartanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportjának vezetője vezette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!