Csomák Lászlóné Cserzsi

2022.11.30. 20:31

A paverpol mesterének nyílt kiállítása a kamara kecskeméti székházában – galériával

A szabadszállási Csomák Lászlóné, ismertebb nevén Cserzsi A pillanat varázsa című tárlatának megnyitóját szerda este tartották a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kecskeméti székházában.

Barta Zsolt

Csomák Lászlóné Cserzsi a tárlatmegnyitón

Fotó: Barta Zsolt

A kamarai tárlaton a művész a festményeit és a pavepol műveit állította ki. Orosziné Varga Zelma, a kamara kommunikációs vezetője köszöntötte az érdeklődőket, majd átadta a szót Németh Ziegler Ferenc festőművésznek, aki méltatta a kiállított anyagot. 

–Hét éve kezdett bele Cserzsi a paverpol textilszobrászattal. Akkor még kevesen ismerték ezt a technikát, azóta több országban már az egyetemeken is oktatják. Amikor a gyerekei kirepültek, akkor kezdett foglalkozni a művészi munkával. Munkáit nagyon sok településen állították ki – mondta a megnyitóbeszédében Németh Ziegler Ferenc, aki mentora is a művésznőnek. 

Hogy Cserzsire mi is jellemző? Ő így vall magáról: a természetközelség, a lelkiség és a nőiesség vezeti a témaválasztása során. Ábrázolás módjával olyan emberi tulajdonságokat, érzelmi kötelékeket fejez ki és örökít meg, mint a szegénység, az összetartozás, a vidámság és a szeretet. 

A tárlatmegnyitón arról is szó esett, hogy Cserzsi Betlehemi történet című alkotása jövő héttől lesz látható a Vatikán Szent Péter téri oszlopcsarnokában berendezett Száz jászol című kiállításon. A művész csütörtökön utazik ki erre a különleges eseményre.

Hogyan jutott idáig? A Magyar Kézművességért Alapítvány minden évben megrendezi a paverpol kiállítást idehaza az utolsó kettő tárlat Budapesten a Szent István Bazilikában volt. A tavalyi sikeres kiállítók anyagait nevezték a Vatikánba. Ott több száz jelentkező fotói alapján Magyarországról hat művet választottak ki, közöttük a szabadszállási Cserzsi alkotását is. Idén újra bemutatja ünnepi tematikájú munkáját az alkotó a bazilikában, amelynek egyik sajátossága az, hogy újrahasznosított anyagból készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!