Galériával

2022.10.18. 18:53

Diákok és nyugdíjasok komoly kutatómunkával teljesítették a kecskeméti vetélkedőt

Az idei esztendő Tamási Áron-emlékév, melyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága hirdetett meg. Mivel az író munkásságát igazán érdemes megismertetni a széles olvasóközönséggel, örömmel csatlakozott az emlékévhez a Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége és júniusban egy online Tamási Áron műveltségi vetélkedőt hirdetett – mondta el a nyugdíjas szövetség vezetőségi tagja, az egyik főszervező, Lángné Nagy Mária. A vetélkedő díjátadóját kedd délután tartották a megyei könyvtárban.

Horváth Péter

A Tamási Áron műveltségi vetélkedő díjátadóját a megyei könyvtárban tartották

Fotó: Bús Csaba

A versenyre egyénileg, illetve csapatban, valamint iskolások és nyugdíjasok alkotta vegyes csapatok és nyugdíjas klubok is nevezhettek négy fős csoportokban.

A vetélkedő anyagánt Balassi Franciska nyugdíjas irodalomtanár állította össze nagyon színvonalas kérdésekkel ölelte fel Tamási Áron életművét: ismerni kellett életútját, novelláit, drámáit, regényeit.  Volt keresztrejtvény és esszé jellegű feladatokat is kaptak a nevezők. A jó megfejtéshez komoly kutatómunkát kellett végezni az interneten és a könyvtárban.

A határidőig 27 megfejtés érkezett, melyből hat kiváló dolgozat született: Fodorné Hunyadi Erika, Gerőcs Júlia, Kolozsi Mária, Kovács Irma, Nagy Józsefné és Ordasi Klára maximális pontszámot ért el a feladatban. A legeredményesebb nyugdíjas csapat a Hírös Város Nyugdíjas Klub, a legjobb eredményt elérő vegyes korosztályú csapat Muliter Géza és csapata lett. A diákcsapatok legjobbja a Vásárhelyi Pál Általános Iskola Havasok lakói nevű alakulata volt.

Minden színvonalas pályaművet beküldő ajándékot kapott a megyei könyvtárban kedden megrendezett díjátadón, amit Kormányosné Makai Eszter, a Szövetség elnöke és Lángné Nagy Mária adott át. A szervezők műsorral is kedveskedtek: Meister Éva Tamási Áron, Nyírő József és Wass Albert műveiből adott elő részleteket és népdalokat énekelt. A Magyar Kultúra Lovagja, Magyar Kultúra-díjas marosvásárhelyi színművész egyedülálló módon szabadfoglalkozású művészként terjeszti az erdélyi, felvidéki és délvidéki magyar kultúrát a Kárpát-medencében a diaszpórában élő magyarság számára. Vallja, hogy színművészként feladata a kimeríthetetlenül hatalmas erdélyi irodalom megmutatása is a közönségnek.

Az eredményhirdetést követően Szilágyi Varga Zoltán Balázs Béla-díjas kecskeméti animációs rendező-grafikusművész 10 grafikáját mutatták be, melyek a Magyar Művészeti Akadémia által újra kiadott Ábel-trilógia illusztrációi. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!