Sietze de Vriest

2022.09.24. 13:44

Világhírű művész koncertezik Kécskén

Hosszú ideje tervezték már, hogy Sietze de Vriest meghívják az Ókécskei Zenés Esték előadójának. A művész vasárnap ad koncertet a kécskei református templomban.

Varga Katica

Protestáns gyülekezeti énekek ihletik az improvizációkat.

Sietze de Vries világhírű holland orgonaművész szeptemberben két helyszínen tart előadást Magyarországon. Az egyik koncertet a Tiszakécskei Református Templomban szervezik meg, az Ókécskei Zenés Esték keretében. A program ingyenes, a különleges zenei élmény pedig garantált. 

Az Álomfogó Alapítvány és Tiszakécske város önkormányzata nem mindennapi zenei programot kínál szeptember 25-én a zene kedvelőinek. A város református templomában Sietze de Vries holland orgonaművész és egyházzenész, a groningeni Martinikerk orgonistája, a Párizsi Konzervatórium tanára ad koncertet. 

Méhes Balázs, az Ókécskei Zenés Esték programsorozat művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy a világhírű művész meghívását már régen eltervezték, és nagyon örülnek annak, hogy az alkalom most megvalósulhat. 

Mint mondta: 

Sietze de Vriest először az interneten hallotta, amint a 65. zsoltárhoz nagyszerű módon improvizált egy nyitányt, melyben különböző szólamokban vándorolt a koráldallam. Még a koronavírus-járvány előtt felvette vele a kapcsolatot, és most végre sikerült megfelelő időpontot találni. 

A szervező azt is elárulta, hogy a művész meghívásában nagy segítséget nyújtott Fassang László Liszt Ferenc-­díjas magyar orgonaművész is. Közbenjárásának köszönhetően közös budapesti orgonapárbajuk előtt – melyet szeptember 28-án tartanak a Művészetek Palotájában – a tiszakécskei közönség is meghallgathatja a holland orgonaművész különleges játékát. 

A tiszakécskei műsorban négy improvizált mű fog elhangozni, melyek mindegyike kapcsolódik valamely protestáns gyülekezeti énekhez.

Hallani fognak nyitányt és fúgát, variációsorozatot, fantáziát és istentiszteletet záró orgonazenét, postludiumot. Ezekhez pedig a 89. és a 25. genfi zsoltár, valamint egy magyar és egy német dallam szolgáltat ihletet. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!