Kiskunfélegyháza

2022.09.19. 19:50

Petőfi Sándorról készített modern adatbázist a Kiskun Múzeum

Napokon belül elérhető lesz a Kiskun Múzeum honlapján az a digitális adatbázis, amely a Petőfi Sándorral kapcsolatos Félegyházán fellelhető dokumentumokat tartalmazza. Létrehozásának több célja is volt. Azon túl, hogy segítik a kutatók munkáját, a digitalizálással védik is a közel kétszáz éves papíralapú dokumentumokat. Immár az interneten elérhető írásokat, okiratokat, fényképeket nem kell kézbe venni és így nem is sérülnek meg.

Vajda Piroska

Az én Petőfim címmel szabadtéri kiállítást is rendeztek a projekt keretében

Fotó: Vajda Piroska

A Nemzeti Kulturális Alap sikeres pályázata tette lehetővé, hogy a Kiskun Múzeum, a Kiskunfélegyházi Levéltár, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és még sok-sok önkéntes segítségével elkészüljön a digitális adatbázis, amely megőrzi a Petőfi Sándorral kapcsolatos Félegyházán fellelhető dokumentumokat és szakkönyvtárak lajstromát. A Kiskun Múzeum honlapjára felkerülő információbázis segítséget nyújt a Petőfi iránt érdeklődő kutatóknak, diákoknak – tájékoztatta hírportálunkat Samu Csilla múzeumpedagógus. 

Érdeklődésünkre elmondta, a digitális adatbázist a Petőfi Emlékév tiszteletére készítették el és abban Petőfi Sándor életútjával, a Petőfi kutatókkal, és az 1848-49-es eseményekkel kapcsolatban találhatnak szakirodalom listát, iratokat, kéziratokat az érdeklődők.

Digitalizálták többek között Hegyesi Márton nagyváradi ügyvéd hagyatékának legértékesebb darabjait is, mint például a kézzel írott naplóját, amelyek az 1848-49-es események értékes lenyomatát adják. Megtalálhatók az adatbázisban olyan hitelesített tanúvallomások is, amelyek Petőfi Sándor gyermekkorához kapcsolódnak. De, Kossuth Lajos kézzel írt köszönőlevele is, amit a díszpolgári cím adományozása után írt a városnak 

– sorolta Samu Csilla. 

Az én Petőfim címmel szabadtéri kiállítást is rendeztek a projekt keretében.
Fotós: Vajda Piroska/archív-felvétel

Hozzátette, a digitális adatbázis a Kiskun Múzeum honlapján a Petőfi200 menüpont alatt a Félegyházi Petőfi kultusz digitális forradalma címen található meg. Az adatbázisban szereplő digitalizált dokumentumok eléréséhez kutatás engedélyt kell kérni a múzeumtól. Az adatbázisban olvashatnak az érdeklődők a Kiskun Múzeumról, a Levéltárról és a Petőfi Sándor Városi Könyvtárról, illetve a Petőfi200 emlékévről is. Felkerülnek a honlapra azok az alkotások, írások és hangfelvételek is, amelyeket a félegyháziak készítettek a Mi Petőfink című felhívásra, és amelyekben a félegyházi díszpolgárok, képviselők, tanárok, civil szervezetek vezetői, magánemberek vallanak arról, mit jelent számukra Petőfi Sándor. A pályázathoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai program is indult, amely szintén Petőfi Sándor népszerűsítését szolgálja. A gyerekek a Petőfi Emlékházban játékos formában ismerkedhetnek a költővel, a kortörténettel és a Petőfi kutatókkal – összegezte a projektet Samu Csilla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!