Galériával

2022.09.16. 09:13

A lépcsők különleges világát tárják fel a kecskeméti kiállításon

A lépcsők különleges világát tárja a közönség elé Mészáros Marianna grafikus, művésztanár tárlata a kecskeméti Spaletta Étteremben. A csütörtöki megnyitóra nagyon sok művész, művészbarát, tanítvány és barát tette tiszteletét.

Sebestyén Hajnalka

Mészáros Marianna

Fotó: Bús Csaba

Mészáros Marianna kiállításával folytatódott Az itt vagyunk, Támogatunk Egyesület Kecskeméti Szalon őszi sorozata a Spaletta Étteremben. A grafikus művésztanár munkásságát, a bemutatott alkotásokat Balanyi Károly zománcművész méltatta.

A grafikák és festmények által megjelenített lépcsők sorozat csak egy kis szelete Mészáros Marianna munkásságának. A most látható alkotások mintegy 15 évet ölelnek fel, a legrégebbi 2006-ban készült, a legutolsó 2020-ban. 

A képek különlegessége abban is rejlik, hogy az emberi létezés minden mélységét és magasságát kifejezik. Mint például az El Camino lépcsősora a szédítő mélységét, a marokkói lépcsők a szédítő magasságot jelenítik meg.

A megnyitón Both Krisztina, az étterem tulajdonosa és Steiner Ágnes a szervező egyesület vezetője beszélgetett a vendégekkel. Mészáros Mariann és Balanyi Károly mellett elfogadta a meghívást Prof. Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, tanszékvezető egyetemi tanára is.

A közös beszélgetésből már az elején kiderült, hogy Mészáros Mariannában és Szécsi Gáborban több közös pont is van. Mindkettőjük számára fontos a művészet és a tehetséggondozás. Mészáros Marianna viccesen meg is jegyezte, hogy az egy négyzetméterre jutó tanítványok számában mindig is verhetetlen volt. Bármerre jár, mindig találkozik jelenlegi és régi tanítványával. Hozzátette: a tanítása során nem látszik azonnal az eredmény. Egykori tanítványai évek múlva köszönik meg munkáját, mikor már az elvetett mag beérett.

Szécsi Gábor régi egyetemi éveit idézte fel a tehetséggondozás kapcsán. Hangsúlyozta: egy tanár tudása mindig a tanítványaiban él tovább. Ő is őrzi mesterei tudását.

A műsorban közreműködött Németh Zsolt gitárművész. A kiállítás szeptember 28-áig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!