2400 munkaóra

2022.08.10. 11:20

Újabb koronázási palástot ábrázoló terítőt készítenek a halasi csipkevarrók

Rendhagyó megrendelésnek tesz eleget a halasi Csipkeház, a koronázási palást negyedik darabja készül el hamarosan. Az előző három terítőből egy magángyűjteményben van, egy a Vatikánban, amelyet második magyarországi látogatásán kapott a magyar állam ajándékaként II. János Pál pápa, egy pedig a Csipkeház állandó kiállításán látható.

Pozsgai Ákos

Kardos Zsuzsanna (balra), a Csipkeház művészeti vezetője, aki varrja a terítőt és Kertes-Takács Anett, aki a csipketerítőt kontúrozta

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Ökocentrum Zrt. megrendelésére készül a negyedik példány, amely a cég finanszírozásában, az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezésére Budapesten, a Szent II. János Pál Pápa téren, a néhai szentatya tiszteletére megépült és tavaly nyáron az államalapítás ünnepe alkalmából átadott Magyar-Lengyel Ökumenikus Kápolnához tartozó bemutatóteremben lesz kiállítva.

A magyar koronázási palást a koronázási jelvények egyike. A koronázási ornátus (díszöltözet) egyetlen fennmaradt darabja, félkör alakú, kékes lilás színű, aranyfonállal sűrűn kivarrt textil. Gizella királyné a miseruhát elkészülte után a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikának ajándékozta, ahol később a hagyományos koronázópalásttá vált. Jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik.

A készülő csipketerítőn az eredeti koronázási palást minden szimbolikus figurája részletgazdagon megjelenik.

 A koronázási palástot ábrázoló csipketerítő első példánya egy kiskunhalasi család magángyűjteményében van, a második példányt, egy 55 centiméter átmérőjű csipketerítőt kapta meg II. János Pál pápa a magyar állam ajándékaként 1996-os, második magyarországi látogatása során a győri székesegyházban tartott szentmisén Horn Gyula akkori miniszterelnöktől. A csipketerítő a Vatikáni Múzeumban található, ahol a római katolikus egyház és a pápaság által az évszázadok során felhalmozott hatalmas gyűjtemény található. A harmadik példány jelenleg is a halasi Csipkemúzeum állandó csipke kiállításának részét képezi.

A kápolna működtetésében hivatalosan is részt vesz az Emberi Méltóság Tanácsa, a Széchenyi Tudományos Társaság és a Nemzetközi Egyházi Kapcsolatok Intézete Alapítvány.

A koronázási palástot ábrázoló csipketerítő mintarajzát Bodor Miklós grafikusművész tervezte 1987-ben, amelyet megelőzően több éves kutatásokat végzett. Az Ökocentrum Zrt. a Csipke Múzeum állandó tárlatán kiállított 45 centiméter átmérőjű változatot rendelte meg. A csipketerítőt Kertes-Takács Anett kontúrozta, és Kardos Zsuzsanna, a Csipkeház művészeti vezetője varrja. 

– Tavaly augusztusban kezdtem el varrni a koronázási palást motívumait ábrázoló csipketerítőt közel harmincféle öltéssel, amelynek elkészítési ideje mintegy 2400 munkaórát igényel. 

A munkafázis a vége felé tart, amit némileg lassított a koronavírus-járvány, majd az egyéb csipkeházi rendezvények miatt kellett szüneteltetnem a munkát 

– mondta el a művészeti vezető, aki arról is beszámolt, hogy a halasi csipke a Székesfehérvári Királyi Napok keretében augusztus 13-án, szombaton a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban 16 órától nyíló kiállításon mutatkozik be a királyok városában. „A csipkék királynője a királynők csipkéje – a Halasi Csipke” című kiállításon “Érték és szépség” címmel Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruhakollekcióját is bemutatják, a rendezvényen közreműködik Berki Lilla népdalénekes, tanár, Varró János népzenész, tanár és a Hermann László Zeneművészeti Szakiskola tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!