Cifraszűr mustra

2022.08.29. 18:18

Hortobágyi pásztorok jártak a vásári forgatagban Kiskunmajsán

Cifraszűr mustrát tartottak Kiskunmajsán a napokban.

Tapodi Kálmán

A Hortobágy Örökös Pásztorai.

Fotó: Tapodi Kálmán

A közelmúltban cifraszűr mustrát tartottak Majsán, ahol a Régi idők vására elnevezésű sokadalomban megemlékeztek arról, hogy a település 185 évvel ezelőtt, 1837-ben kapott vásártartási jogot V. Ferdinánd királytól. Az eseményt emlékezetessé tették a Hortobágy Örökös Pásztora cím birtokosai, akiknek viseletéről sok érdekességet tudhatott meg a közönség.

A címet 2007-ben alapították és az örökös pásztorok asztalánál tizenketten ülnek. Ha valaki az égi legelők pásztora lesz, a megüresedett helyre a jelöltek közül az örökös pásztorok választanak utódot. A címre csak olyan pásztorok szolgálhatnak rá, akik méltón őrizték, ápolták és továbbadták az ősi foglalkozás fortélyait. A gyönyörűen díszített cifraszűröket viselő pásztorok között ott volt a 99 éves Szőnyi Imre is, aki kilencéves korában kezdte tavasztól őszig a jószágok őrzését és gondozását a pusztában.

A leghíresebb majsai cifraszűrt egykoron Ádám József szűcsmester készítette, akinek egyik remeke sokáig látható volt a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!