Galériával

2022.08.21. 10:49

Díjátadót és látványos aratófesztivált is rendeztek Kerekegyházán

A Kereki Nótások és a csíkrákosi Gerendely Férfikórus műsorával kezdődött a Szent István-napi ünnepségsorozat Kerekegyházán a Katona József Művelődési Háznál. Az ünnepség látványos része a XVIII. Aratófesztivál volt.

Gulyás Sándor

18. alkalommal szerveztek Aratófesztivált a településen.

Fotó: Gulyás Sándor

Az aratógépek, a traktorok, a fogatosok nótázva vonultak végig a város utcáin. A felvonulókat dr. Kelemen Márk polgármester fogadta a főtéren, az idei aratás eredményességről Boldizsár András számolt be.

– A kerekegyházi aratófelvonulás ötlete több mint húsz esztendeje fogalmazódott meg bennem, gyermekkori élményeim hatására. Kezdeményezésem nyitott fülekre talált, már az első alkalommal huszonkét traktorból és három kombájnból állt a menet. Az aratófelvonulások alkalmával cséphadaróval vertük ki a gabonaszemeket a kalászból. Az utóbbi években egy, a Székelyföldön vásárolt masinával végeztük el a munkát. Idén a júliusban learatott gabonát a Fülöpházi Hagyományőrző Egyesület az 1940-es évekből származó kombájnjával csépeljük ki – mondta el a baon.hu érdeklődésére Boldizsár András főszervező.

A résztvevők nótázva vonultak végig Kerekegyháza utcáin.
Fotós: Gulyás Sándor

Az új kenyeret Ruskó Norbert plébános szentelte meg, áldást mondott Kolozsváry Kiss János nyugalmazott református lelkipásztor. A helyi Tavaszi Szél Népdalkör és Kukujszi Néptáncegyüttes műsorát követően dr. Kelemen Márk polgármester osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait. Ez alkalommal köszöntötték azokat a polgárokat is, akik az utóbbi időkben legtöbbet tettek a köz érdekében.

Ruskó Norbert plébános áldotta meg az új kenyeret.
Fotós: Gulyás Sándor

Kerekegyháza Város Önkormányzat képviselő-testülete a néhai Horváth Gábort Kerekegyházáért díjjal (posztomusz), a néhai Kolozsváry Kiss Lászlót pedig Kerekegyháza város Díszpolgára (posztomusz) címmel tüntette ki. Farkas Rita és Solymos Ottó vállalkozó a Kerekegyháza Közösségéért díjat, a Tavaszi Szél Népdalkör a Kerekegyháza Közművelődéséért díjat vehette át a Szent István napi ünnepség keretében. Nyugdíjba vonulásuk alkalmából emléklappal tüntették ki Simon Andrásné Fritz Andrea óvónőt, Kósa Erika tanítónőt, Szegediné Rédli Julianna tanárnőt, Halákné Kovács Elza tanárnőt, Óberfrankné Langó Erika tanítónőt, Kovács Istvánné Gyuris Katalin tanítónőt. Arany díszoklevelet vehetett át Kanizsai Józsefné Tóth Klára nyugalmazott óvodavezető. A háború miatt a Kerekegyházára menekült ukrán állampolgárok megsegítése érdekében végzett önzetlen és nagylelkű önkéntes munkájáért díszoklevéllel tüntette ki a város képviselő-testülete Orbán Józsefet és édesanyját. Az elismeréseket dr. Kelemen Márk polgármester adta át a település legkiválóbbjainak.

Idén sem maradt el a hagyományos cséplő bemutató. A gyermekeket a  Szent István-napi rendezvény keretében színpadi és szabadtéri programok várták. Az esti jó hangulatról az Attila Fiai Társulat gondoskodott. A rendezvény éjszakába nyúló utcabállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!