Galériával

2022.04.30. 11:25

Versmondó találkozót rendeztek a nyugdíjasoknak Kecskeméten

Versmondó találkozót és a VersVarázs irodalmi műveltségi vetélkedő eredményhirdetését rendezte meg pénteken a Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége a kecskeméti Idősgondozó Szolgálat Kápolna utcai telephelyén. A Szövetség minden esztendőben megrendezik hagyományos a versmondó találkozóját, amit a járvány miatt két éve nem tudtak személyes jelenléttel megszervezni, erre csak idén jött el ismét az idő.

Horváth Péter

A 19-20. század magyar költészetéből választhattak verset a szavalók Fotó: Bús Csaba

Kormányosné Makai Eszter elmondta, hogy a költészet kedvelői a kényszerű bezártság ideje alatt sem maradtak versek nélkül: VersVarázs címmel online formában szervezett műveltségi vetélkedőkön foglalkozhattak a versekkel a tagok. Az elnök hangsúlyozta, hogy a két alkalommal ily módon zajló programot sokan megszerették, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a korábban megszokott hagyományos forma mellett az online vetélkedőt is tovább éltetik. Mindkét programmal a magyar költészet napja alkalmából a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes és a 120 éve született Illyés Gyula munkássága előtt tisztelegtek a szervezők.

A 15 versmondó a 19-20. század magyar költészetéből választhatott verset, amit háromfős zsűri, Lángné Nagy Mária magyartanár, népművelő, Kovács Dénesné magyartanár, Komáromi Attila tanár, népművelő értékelt.

A VersVarázs műveltségi játékra 41 fő jelentkezett. Közülük 33 fő oldotta meg jó, illetve kiváló szinten a felhívásban szereplő két költő életével, költészetével kapcsolatos feladatokat.

Mind a találkozó versmondói, mind a VersVarázs műveltségi játék résztvevői emléklapot és ajándékcsomagot – benne a szövetség által a közelmúltban megjelentetett Gyermekkorunk puzzle-darabjai című kiadvánnyal – kaptak. A versmondás helyezettjeit emellett könyvjutalomban és oklevél elismerésben is részesítették. A versenyfeladatokat Juhászné Balasi Franciska nyugalmazott magyartanár, a nyugdíjas szövetség elnökségi tagja állította össze.

A versek elhangzása előtt Lévai Jánosné tanácsnok a közelgő anyák napjára is figyelemmel köszöntötte a jelenlévőket, köztük a nagyszámú édesanyát, nagymamát, dédnagymamát. 

Mint fogalmazott, az anyák láthatatlanul, észrevétlenül hordozzák vállukon mindannyiunk lelki terheit, de megteremtik az otthont és befogadást, ami természetükből fakad. 

Hozzátette, az anyaság áldozatvállalás és a legmagasztosabb hivatás. Libor Zoltán, az önkormányzat főtanácsosa és idősügyi referense nyitotta meg a találkozót és beszédében a költészet igazságot feltáró jellegét hangsúlyozta.

Vers választása miatt különdíjban részesült Bihal Andrásné, aki a találkozó legidősebb verselője volt 98 évével. Harmadik lett Rádiné Gémes Ildikó, második Bánfi Jánosné, első pedig Vikor Ilona József Attila: Kész a leltár című versével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!