Galériával

2022.04.22. 07:12

Baghet Iskander alkotásaiból nyílt kiállítás a kecskeméti Spalettában

A Kossuth-díjas Bahget Iskander fotóművész tárlata csütörtökön nyílt meg Kecskeméten, a Spaletta Étteremben a Kecskeméti Szalon sorozat keretében.

Sebestyén Hajnalka

Baghet Iskander (balra) kiállítását barátja, Farkas Gábor (jobbra), Ybl-díjas építész nyitotta meg Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

A közelmúltban Kossuth-díjjal kitüntetett Bahget Iskander fotóművész kiállítására nagyon sokan érkeztek. A megnyitó műsor elején Steiner Ágnes, a szervező Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület vezetője üdvözölte a jelenlévőket. Köszöntőt mondott dr. Sztachó-Pekáry István, önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke, a kiállítást megnyitotta Farkas Gábor, Ybl-díjas építész. A műsor hangulatát emelte Dian Róbert gitárjátéka.

Farkas Gábor, a fotóművész jó barátja, így személyes élményeket is megidézett. Másfél emberöltő óta ismerik egymást, így sokkal inkább a műveket befogadó barátként szólt a neves fotóművészről. Nyolc olyan sarokpontot emelt ki életéből, mely meghatározó és ismert. Mint mondta, Baghet Iskander csendes, szerény ember. Élete során mindig szép csendben tette a dolgát, miközben megvalósította minden művészi álmát. 

Nem a zajos siker élteti, hanem a belső önmegvalósítás. 

Képei nem csak egy adott pillanatot dokumentáltak, valamennyi üzenetet hordoz, mögöttes tartalommal bír, a szívével átérzett alkotások. Farkas Gábor kiemelte: a barátság nagyon meghatározó Iskander életében.  Kettejük között lévő kapcsolat is az igazi nagybetűs Barátság. Sokszínű, kreatív, mindig képes megújulni. Bármilyen témát szívesen ábrázol, de a magyar tanyavilág állt hozzá a legközelebb. Szociofotói sokak előtt jól ismertek. Mindig kereste, keresi az új témát. 

Iskander hídépítő. Ahogy mondja, az emberek túl sok falat építenek maguk köré, és csak kevés hidat. Ugyanakkor ő maga a békét, a szeretetet hirdeti, számos hidat épített országok és emberek közé. 

E hídépítő képessége az alapja az ő szellemi és művészi magatartásának is. 

55 éve él Magyarországon, de a szír szülőföld szeretete örökre megmaradt benne. Vallja, a választott hazája az otthona, ahol a családja, barátai vannak. A képei kapcsán sokszor mondták rá, magyarabb sok magyarnál. Végül Iskander példaértékű munkásságát emelte ki, melyet most megkoronázott a Kossuth-díj. 

Farkas Gábor köszöntője után Steiner Ágnes, és az étterem tulajdonosa, Both Krisztina beszélgetett a fotóművésszel. A tárlat két hétig tekinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!