Galériával

2022.03.15. 09:01

Kun harcosok és keresztes lovagok csatáztak Kunszentmiklóson

Hagyományőrző napokat tartottak a hétvégén az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány, a Magyar Etnosport Szövetség szervezésében, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület és a helyi önkormányzat közreműködésével, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakmai támogatásával Kunszentmiklóson.

Gulyás Sándor

A hagyományőrzés fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet a rendezvénnyel Fotó: Gulyás Sándor

Az első napon, vasárnap az érdeklődők múltidéző előadásokat hallgathattak meg a Virágh-kúriában. Dr. Tóth Judit, a Magyar Etnosport Szövetség elnökségi tagja a Szent Korona tanról, Bődi Szabolcs emeritus polgármester Kunszentmiklós eltűnt világáról, a kazahsztáni Babakhumar Khinayat a kun-kipcsak népek hagyományairól, művészetéről, Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője a jász-kun nemzetőrségről beszélt. Hétfőn kézműves vásárt, középkori kun, keresztes lovagi gyalogos és harci bemutatókat tartottak a vásártéren.

 

– Az etnonapokat másod ízben rendeztük meg Kunszentmiklóson. A program célja, hogy felhívjuk a figyelmet a hagyományőrzés fontosságára. A program összeállításakor nagy gondot fordítottunk arra, hogy az érdeklődők hiteles képet kapjanak miként éltek, harcoltak kun őseink – fogalmazott Dr. Tóth Judit, a Magyar Etnosport Szövetség elnökségi tagja.

A rendezvény vendége volt a Miskolci Milites Christi Templarius Katonai Hagyományőrző Alapítvány csapata, akik ruházatukban és harcmodorukban az 1217-1241 közötti időszakot jelenítették meg.

– A templomosok több száz éve léteznek a történelem színpadán, ebből adódóan csak a múltban éltek. Magyarországon mi azért foglalkozunk velük, mert egykoron hatalmas rendtartományuk volt hazánk területén, illetve kimagasló szerepet játszottak a sordöntő muhi csatában. Csaptunk tizenhat éves múltra tekint vissza, kezdetektől ugyanazok a személyek alkotják. A korhű ruházatot és a fegyverzetet magunk saját kezűleg készítettük el. Közösségünk a keresztes háborúk korának népszerűsítő, tudományos értékű megismertetését tűzte zászlajára. Célunk a lovagi hagyományok ápolása, a templomos emlékhelyek felkutatása, a lovagi eszme megélése és bemutatása – fogalmazott Szitka Szabolcs, a templomos katonai hagyományőrzők csapatának vezetője.


Az előadások és a bemutatók mellett a kun gasztronómia kapta a főszerepet. Az érdeklődők megismerkedhettek a kistermelői, kézműves éltekkel, valamint a kunsági borokkal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!