Minősítés

2022.02.01. 06:50

Elismerő címet vehetett át a félegyházi művelődési központ

A Magyar Zene Házában tartott díjátadó gálán a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapott. Az elismerés kapcsán az intézmény vezetőivel beszélgettünk.

Vajda Piroska

Bodor Marianna és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ vezetői

Forrás: Beküldött fotó

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím elnyerése komoly mérföldkő a Móra Ferenc Művelődési Központ életében. Hosszú út vezetett idáig. Közel kétéves felkészülés és a pályázati anyag elkészítése sok pluszmunkát igényelt az intézmény dolgozóitól – tudtuk meg Kovács-Csonka Szilvia igazgatótól. 

Hozzátette: nagyon régóta tervezte, hogy jó lenne erre az útra rálépni, ezt a pályázatot benyújtani. Végül 2018-ban döntötték el a kollégákkal, hogy belevágnak. 

Meglátogatták a környékbeli, már minősített intézményeket tapasztalatgyűjtés, a jógyakorlatok megismerése céljából. 

– A pályázat elkészítése során nagyon sokat tanultunk, hiszen a pozitívumok mellett feltárultak a hiányosságainkat is. Ebből adódóan rájöttünk, hogy mire lenne még szükség. Tehát a minősítés számunkra nagyon fontos önértékelés volt. Megmutatta, hogy milyen irányba kell fejlődnünk – mondta az igazgató, aki a folyamatos megújulásban látja a jövőt. 

– Ugyanakkor ahhoz, hogy valami szépet, valami jót tudjunk adni az embereknek, szükséges, hogy állandóan mérjük önmagunkat. Ezért folyamatosan várjuk a látogatók véleményét. Ezen visszajelzések alapján tudjuk, hogy melyik az a program, amit nem szabad tovább folytatni, vagy amihez mindenképp ragaszkodnak a félegyháziak. 

A világjárvány kihívásaihoz alkalmazkodva a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a kiscsoportos, művelődő közösségekre. 

Azt látjuk ugyanis, hogy biztonságban, kis csoportokban, hasonló érdeklődési körben szeretnének összejönni az emberek. Ezért is jött létre az Aranyhold anyatejes táplálást segítő csoport, vagy a társasjátékklub is. Örömmel mondhatom, hogy márciusban elindul a gyöngyfűző csoport is, Samu Mónika népi ékszerkészítő vezetésével. De szeretnénk további képzőművészköröket is indítani. Nagy vágyunk, hogy a középiskolásokat minél jobban becsábítsuk a művelődési központba, ezért márciusban elindítjuk a megújult Korona Kávézóban a diákgalériát, ahol bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a tehetséges félegyházi középiskolásoknak, akiket továbbra is várunk a szabadulószobába is – részletezte Kovács-Csonka Szilvia. 

Az igazgatónő arról is beszélt, hogy a világjárvány nagyon megviselte a közművelődésben dolgozókat is. 

– Az első bezárás sokként ért bennünket. A másodiknál azonban már nem estünk pánikba, kihasználva a lehetőséget készítettük el a pályázatunkat és megújítottuk a honlapunkat is, ahol a látogatók megtalálják az intézmény öt évre szóló stratégiai tervét is. A közel százoldalas dokumentum elkészítése szintén pályázati feltétel volt. Nagyon sok tervünk van még, nemcsak a programok terén szeretnénk megújulni, hanem tervezzük az intézmény technikai megújulását. Nagy igény lenne a díszterem klimatizálására és a mosdók felújítására is. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím elnyerésével szerencsére szélesedett a köre azoknak a pályázatoknak, amelyeken részt vehet az intézmény, így nagyobb eséllyel tudunk támogatást nyerni terveink megvalósításához. De számunkra most a legfontosabb, hogy a Móra Ferenc Művelődési Központ jegyzet intézmény lett a művelődési intézmények sorában – összegezte Kovács-Csonka Szilvia. 

A gyermekprogramok az erősségük

Tavaly év elején adtuk be a jelentkezést, és nyár végéig kellett elkészítenünk a pályázatot. A pályázati kiírás meghatározza, hogy milyen tevékenységi köröket lehet minősíttetni. Mi a táboroztatást, a kiállítások és rendezvények szervezését, az ismeretterjesztést, a művelődő közösségeket és a származtatott szolgáltatást, vagyis termek és eszközök bérbeadását minősíttettük. Az erősségeink közé tartoznak elsősorban a kreatív programok, a gyermektáborok, melyekből igyekszünk mindig a legjobbat kihozni, a szűkös anyagi források ellenére is – hangsúlyozta Bodor Marianna igazgatóhelyettes, aki szerint a minősítés megszerzése egy hosszú távú befektetés az intézmény és a látogatók számára egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!