Jubileum

2022.01.03. 13:50

Ugyanolyan lelkesek és elhivatottak az irodalom iránt a kecskemétiek, mint a kezdetekkor

Harmincéves jubileumát ünnepelte 2021-ben a Magyar Irodalomtörténelmi Társaság kecskeméti csoportja. Ma már kevésbé aktív munkát végeznek, mint a kilencvenes években, de a tagok ugyanolyan lelkesek és elhivatottak az irodalom, az irodalom nagyjainak munkássága iránt, mint a kezdetekkor. A három évtized eseményeit Bajtai Mária helyi csoportvezetővel idéztük fel.

Sebestyén Hajnalka

Bajtai Mária, a Bányai Júlia Gimnázium nyugalmazott irodalomtanára tart előadást. Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Mesélne a kezdetekről? Milyen indíttatásból alakult meg a helyi csoport? – kérdeztük Bajtai Máriát, a Bányai Júlia Gimnázium nyugalmazott irodalomtanárát. 

– A Magyar Irodalomtörténeti Társaság története több mint 110 éves múltra tekint vissza. Kecskeméten már a nyolcvanas években körvonalazódott egy csoport, melyet az irodalom iránt elhivatottak alkották. 

Majd 1991-ben zömében ezen tagokból alakult meg a Magyar Irodalomtörténelmi Társaság kecskeméti csoportja. 

Én új tagként mint titkár kapcsolódtam a csoporthoz, az első elnökünk dr. Orosz László tanár, Katona József-kutató volt. A megalapítási ceremónia kapcsolódott a Katona-emlékévhez, a Katona József Emlékház nagyszabású felújításához, mely intézmény későbbiekben és ma is fontos szerepet játszik a csoportunk életében. 

– Kiemelne néhány nevet az alapítási időszakból? 

– Orosz László mellett sok irodalom iránt elhivatott szakember vett részt a helyi csoport, a megyei tagozat munkájában, vezetésében. Említhetném dr. Katona Piroskát, Beke Józsefet, dr. Tapasztó Istvánnét, dr. Sárkány Ernőnét, dr. Bognár Zoltánt, Heltai Nándort, Molnár Péternét, Kispálné dr. Lucza Ilonát, dr. Jósa Ivánt, Szekér Endrét, valamint Illyés Bálintot, Majsai Károlyt, Illési Istvánt, Istenes Józsefet. 

– Tisztségüket tekintve, kik alkották a tagságot? 

– Elsősorban magyartanárok, általános iskolai, középiskolai és főiskolai tanárok egyaránt; de voltak szép számban egyéb más és kulturális szakemberek is. 

A kilencvenes években a tagságunk száma megközelítőleg 80-90 fő volt. 

– A tagság az egész megyét lefedte? 

– Nagy szívfájdalmunk volt mindig is, hogy tagjaink a megyének csak egy részét képviselték. Sajnos Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Bácsalmás és Baja környékéről mindig is kevés tagot tudhattunk körünkben. 

– Mekkora érdeklődés kísérte a helyi irodalomtörténeti társaság munkáját? 

– A kezdeti években hatalmas népszerűségnek örvendett, majd az iskolai rendszer folyamatos változásával, átszervezésével a magyartanároknak egyre kevesebb ideje és lehetősége adódott a programjainkon, továbbképzéseinken való részvételre. 

– Napjainkban milyen programokat kínálnak a tagoknak? 

– A koronavírus-járvány új helyzetet teremtett, de a mi csoportunk a lehetőségekhez mérten most is helytáll, és részt vesz a különböző kulturális és irodalmi események szervezésében. A korábbi években irodalmi továbbképzéseket biztosítottunk a tagoknak, mellyel többen éltek is. 

– A helyi csoport is szervez eseményeket, vagy az országos hálózat programjaihoz csatlakoznak? 

– Mindkettő. A konferenciák, továbbképzések elsősorban országos szervezésűek, míg helyben mi is hozzájárulunk irodalmi programok megvalósításához. Minden évben számos helyi vonatkozású vagy jubileumi ünnep alkalmából szervezünk programot, egyedül vagy más partnerekkel. Közös pályázatokban is sikerrel veszünk részt, melyek biztosítják az anyagi oldalát egy-egy rendezvény megtartásának. 

– Felsorolná, milyen eseményekhez kapcsolódnak? 

– Minden évben vannak állandó eseményeink. A sort kezdeném januárban a kultúra napjával, majd folytatnám az irodalmi sétákkal, a magyar széppróza napjával, és kiemelten figyelünk a Katona-napokra is. Sokáig részesei voltunk a magyar nyelv hetének. Számos irodalmi helyeket felkutató kirándulást szerveztünk hazánkban, Felvidéken és Erdélyben. Minden évben csatlakoztunk a Petőfi-emléknaphoz, és támogatjuk, hogy Kecskeméten legyen méltó Petőfi-szobor. Az irodalmi kirándulásokba elsősorban bányais diákokat vontunk be, mely intézmény mindvégig támogatta munkánkat. 

A versenyeink mindig megújulnak, és a mai diákság stílusát követik. 

– A tagok a munkájukért kapnak juttatást? 

– Önzetlenül, társadalmi szinten nyújtjuk programjainkat, azaz teljesen ingyenesen közreműködünk a helyi rendezvényeken. 

– Van utánpótlás a tagságban? 

– Sajnos alig vannak fiatal tagjaink. A mai iskolarendszer, a rohanó élettempó miatt a fiatal magyartanár generáció már nem fordít ránk időt, nem csatlakoznak hozzánk. Jelenleg mintegy 40 főt számlálunk megyei szinten a tagságban, de nyitottak vagyunk, és örömmel vennék a fiatalabb generáció csatlakozását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!