Horváth Katalin

2022.01.13. 19:55

A felszabadult alkotás örömét jelenti a szalki képzőművésznek az üvegfestés

Horváth Katalin gyermekkora óta vonzódást érzett a képzőművészet iránt. Először a rajzolással próbálkozott, ám végül az üvegfestésben tudta igazán kibontakoztatni tehetségét a Szalkszentmártonban élő alkotó.

Gulyás Sándor

Horváth Katalin nagy álma egy önálló kiállítás. Fotó: Gulyás Sándor

Horváth Katalint mindig érdekelte a kézművesség, az élet azonban úgy hozta, hogy sokáig nem volt ideje kipróbálni magát. 

– Az üvegfestésre az interneten figyeltem fel. Szerettem volna kipróbálni magam, de fogalmam sem volt arról, hogyan tegyem, milyen eszközöket, festékeket és üveget használjak. Így hát két évvel ezelőtt feliratkoztam Vadász Orsolya Gabriella online képzésére, ahol sikeresen elsajátítottam az alapokat. Számtalan kudarcban volt részem, de ennek ellenére nem adtam fel – fogalmazott Horváth Katalin. 

A szalkszentmártoni alkotó először apró dísztárgyakat, később lámpákat, majd nagyobb méretű képeket festett. Az elkészült tárgyak fotói felkerültek az internetes iskola honlapjára. Az értékelés a csoporttagok tetszésnyilvánítása alapján történt. 

– Az üveg rengeteg lehetőséget ad a kísérletezésre. A hideg, rideg anyagot a színekkel meleggé lehet lágyítani, melynek csak a fantázia szabhat határt. Ehhez azonban rengeteg gyakorlásra van szükség. Leginkább azért, mert a festék, ha nem figyelek oda, képes „önálló életet” élni. 

A legfontosabb a türelem, a precizitás, a technológiai szabályok betartása. 

A kontúrokat akkor használjuk, ha szeretnénk megakadályozni, hogy az egyes színek az egymás melletti cellákból összefolyjanak a másikba, egyben ki is emelünk a kontúrral részleteket. A munkát rendkívüli módon lassítja a száradási idő betartása, ami a kikontúrozott alkotásnál nagyjából egy-két óra. Ha viszont a teljes száradásra törekszünk, akkor akár 24 órát is várnunk kell. Ebből adódik, hogy egy közepes méretű kép elkészítése akár két-három hétbe is beletelik – részletezte Horváth Katalin. 

A szalkszentmártoni alkotó a kezdetekben a virágmintákat kedvelte, manapság viszont az emberábrázolás került a középpontba. 

– Szeretem a kihívásokat, nagyon izgat az arc-, az emberábrázolás. 

Közel áll hozzám a szecesszió, leginkább a cseh Alfons Mucha művészete. 

Képeimet, dísztárgyaimat leginkább saját örömömre készítem. Nyilvánosság elé a nyáron, az internetes iskola csoportos kiállításán léptem, illetve három képemmel egy versenyben is részt vettem. Álmom egy önálló kiállítás, melynek anyagán már dolgozom – emelte ki Horváth Katalin. 

Egyedi mintákat is készít

A szalkszentmártoni alkotó leginkább csak sablonokat használt, de az önálló minták megtervezése sem áll messze tőle. 

– A virágokat könnyedén megrajzolom, illetve saját fotóim alapján is dolgozom. A továbblépéshez azonban elengedhetetlen, hogy saját magam tervezzem meg képeimet, kifejezzem érzéseimet, gondolataimat. Ehhez nyújt segítséget a korábban megszerzett rajztudásom – tette hozzá Katalin. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!