Trianon-legendák

2021.11.27. 20:31

Bemutatták Ablonczy Balázs történész új könyvét Halason

Ablonczy Balázs történész, Trianon-legendák című könyvét mutatták be a Kiskunhalason a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. A szerző a Pásztortűz Egyesület meghívására érkezett a városba.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pásztor Gergő, Végső István

A Trianon-legendák a magyar sorsfordulók egyik legsúlyosabb traumájára rárakodott tévhitek egyes részeit vizsgálja. A több mint tízezer példányban eladott kiadvány nem a békeszerződés történetét tárja elénk, hanem a történelmi esemény kapcsán helyenként berögzült „legendák” kialakulását, magyarázatait mutatja be. Ezekre épült Ablonczy Balázs, az ELTE-BTK oktatója, az MTA „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoport vezetőjének könyvbemutatója.

A szerző ezeknek a „hiedelmeknek” az eredetét, forrásait, és többször is, a cáfolatát adta elő az érdeklődőknek. Apponyi Albert gróf szerepét, Georges Clemenceau magyar menyével kapcsolatos hiedelmeket, a hajózható patakok „balladáját” és a szabadkőművesek állítólagos „aknamunkáját” is alaposan kielemezte a történész. A fórumon a nézők által felvetett kérdéseknél nagy hangsúlyt kaptak: a „mi lett volna, ha nem írjuk alá”, „miért írták alá” évszázados, visszatérő értetlenkedések, amelyekre Ablonczy Balázs a legújabb kutatások fényében adott válaszokat.

Fotó: Pásztor Gergő, Végső István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!