kultúra

2021.10.05. 14:56

Hat neves művész alkot a császártöltési művésztelepen

Ezen a héten hat művész dolgozik Császártöltésen. Az alkotásokat október 12-én állítják ki a Pincelakat Borház és Szállodában.

Barta Zsolt

A felvételen balról Bazán Vladimir, Csuta György, Milena Radics, Buday Mihály, Schleif Sándor, és Soós Tibor festőművészek.

Fotó: Barta Zsolt

Hétfőn nyílt meg Császártöltésen a Schindler-Kecel-Császártöltés Művésztábor, ahol négy hazai és két szerbiai alkotó kezdett dolgozni.

Ezt a találkozót először 1980-as években szervezte meg Schindler János, az akkori keceli polgármester Kecelen, majd jó barátságot kötve Bozsó Jánossal, az Alföld egyik legnagyobb festőművészével rendezték meg a festő nevéről elnevezett szakmai táborokat. A Bozsó János vezette alkotói műhelyben nagyon sok, ma már jól ismert képzőművész fordult meg. Évekkel később a tábor nevet változtatott, és a mindenkori vendégművészeknek már nem Kecel, hanem Császártöltés biztosít helyszínt.

A héten hat alkotó dolgozik a művésztáborban, Schleif Sándor, aki régi visszatérő, ő a szerb Milena Radics fiatal képzőművésszel a szerbiai Novi Sadról (Újvidék) érkezett. Bazán Vladimir Kecskeméten alkot, Buday Mihály Zalaszentgyörgyön él, Csuta György Békésből érkezett, Soós Tibor pedig Kémesen dolgozik.

Hétfőn Takácsné Stalter Judit polgármester köszöntötte a művészeket és az őket támogató szponzorokat. Mint mondta, két dolog miatt büszke, egyrészt azért, hogy itt rendezik évek óta a tábort. A svábok nem arról voltak híresek sosem, hogy preferálták volna a művészeteket, itt ugyanis mindig a kétkezi munkának volt értéke. Ez lassan megváltozik részben a művészeknek is köszönhetően. Másrészt azért is büszke, hogy a császártöltési származású Schindler János szervezi sok éve nagy lelkesedéssel ezt az eseményt.

Ma már egyre kevesebb a művésztelepek száma, de az itteni alkotóműhely szerencsére még működik. A polgármester asszony azt ígérte, hogy mindenben segíti a művésztelepet, hogy még sokáig tudjon működni.

A művészek jövő héten kedden állítják ki a Császártöltésen elkészített alkotásaikat a Pincelakat Borház és Szállodában.

A felvételen balról Bazán Vladimir, Csuta György, Milena Radics, Buday Mihály, Schleif Sándor, és Soós Tibor festőművészek.
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!