rendezvény

2021.10.01. 18:59

Fellépőruhákra költik a szalkszentmártoni szüreti bál bevételét

Szüreti felvonulást és bált tartottak a hétvégén a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület szervezésében a településen.

Gulyás Sándor

Jó hangulatban zajlott a szüreti felvonulás

Fotó: Gulyás Sándor

Mint arról mi is beszámoltunk, a program a református templom mögötti téren, a táncosok bevonulásával, majd bemutatójával kezdődött. A mintegy húsz fogatból és csikósokból álló menet hangos muzsikaszó mellett járta be a község utcáit. A rendezvény szüreti bállal folytatódott.

Szalkszentmártonban közel fél évszázados hagyománya van a népi tánckultúra ápolásának, továbbörökítésének. Az első néptánccsoport a termelőszövetkezet támogatásával alakult meg, és elkezdődött a rendszeres néptáncoktatás a településen. A fenntartó megszűnése után, ha kisebb-nagyobb intenzitással is, de tovább folytatódott a munka. A biztos alapok tíz éve, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület létrejötte után teremtődtek meg újra.

– Az újonnan megalakult egyesületünk kiemelt feladatának tekintette és tekinti ma is a helyi értékek felkutatását és megőrzését, a néptánc, népzene, néphagyomány tanítását, terjesztését, valamint népszerűsítését. Tíz esztendő alatt megerősödtünk, ma már négy – óvodás, iskolás, ifjúsági és felnőtt – csoportunk van. Az önkormányzat és a támogatók segítségével, valamint az oktatásért fizetett díjak­ból tartjuk fenn magunkat, de sikeresen pályáztunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Csoóri Sándor Programban is. Táncosaink elsősorban a helyi rendezvényeken lépnek fel, de több településen, bemutatón és minősítőversenyen is megcsillogtatták már tudásukat – fogalmazott Damásdi Sándor, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület vezetője. A szüreti felvonulás és bál kiváló alkalom volt arra, hogy népszerűsítsék és továbbörökítsék a hagyományokat.

– A rendezvény bevételéből újabb fellépőruhákat vásárolnak a táncosoknak. Terveink között szerepelt a szalkszentmártoni táncok, illetve a népviseletek felkutatása, bemutatása, melyhez elengedhetetlen a hozzá illő népviselet megléte.

A helyi népdalok, táncok és viseletek feldolgozását elvégeztük, ennek alapján készült a „Szentmártonyi” táncok koreográfia, amivel országos minősítő versenyere készülünk, szombaton Kecskeméten a Bács-Kiskun megyei hagyományőrző együttesek találkozóján egy összefoglalót mutatunk be belőle – tette hozzá Damásdi Sándor.

Jó hangulatban zajlott a szüreti felvonulás
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!