kiskunhalas

2021.10.20. 17:29

Ábrahám Krisztina szájjal festett alkotásait nézheti meg a közönség

Születési rendellenségek miatt nem tudja használni végtagjait Kovácsné Ábrahám Krisztina, kiskunhalasi alkotó. Művészi tehetsége azonban így is utat tört magának, szájával készít festményeket.

Pozsgai Ákos

a20211019_szajjalfesto_kiallitasa_halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

Kovácsné Ábrahám Krisztina idegszálbénulás és izomsorvadás miatt születésétől fogva képtelen a kezét és a lábát használni. Segítségre szorul a mindennapokban, a szájával azonban számos hétköznapi dolgot meg tud oldani. Ilyen például a festés, a sminkelés és a gyöngyfűzés. Krisztina eddigi alkotásaiból most Kiskunhalason a Közösségek Házában nyílt kiállítás.

Mostani tárlatának, amit Bácsalmási Gabriella, Krisztina mentora, és egyik legjobb barátnője nyitott meg, az élet a témája, hiszen onnan merített ihletet kiállítása anyagához. Festészetének legfőbb témái a vallás, az emberek, az állatok és a csendéletek, de saját életének pillanataiból is gyakran merít ihletet.

Krisztina tagja a Szájjal és Lábbal Festők Egyesületének, hazánkban alig egy tucat olyan fogyatékkal élő személy van, akik képeik alapján tagjai lehetnek ennek a nemzetközi szervezetnek.

Az ország több városában is volt már önálló kiállítása, tehetségét Kollarics Gábor rajztanár segítette kibontakozni és a mai napig támogatja őt. – A fejemben születnek meg a képeim és a fejemmel is festem meg őket – mondja a fiatal festőművész, aki számára a leginkább bevált technika az akvarell, amellyel szép és izgalmas színkompozíciókat tud alkotni. Kisgyermek korában kezdett el festeni, leginkább saját kedvtelésből, de örül annak, ha mások is megnézik a képeit és szépnek találják.

Krisztina korábban részt vett a helyi katolikus óvodában a Lélekmozgató Montázspályázat keretében szervezett, a fogyatékkal élők elfogadását segítő érzékenyítő programon is, amely meghatározó élmény volt a gyerekek számára.

Bácsalmási Gabriella (balra) a mentora Kovácsné Ábrahám Krisztinának (középen)
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!