kecskemét / galériával

2021.09.18. 09:55

Megnyílt Turi Endre kiállítása a Hírös Agórában

A 86 éves művész eredetileg festőművészként végzett, de miután Kecskemétre, költözött a zománcművészet is érdekelni kezdte, és a helyi zománc gyár stabil hátteret biztosított tehetsége kibontakoztatásához.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Turi Endre festő- és zománcművész gyűjteményes kiállítása pénteken nyílt meg a kecskeméti Hírös Agórában. A nagyszámú közönség találkozhatott a 86 éves művésszel is, miközben megcsodálta munkásságát, egyedi stílusát, élményt nyújtó művészetét.

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége újabb kiállítást rendezett a Hírös Agóra Kulturális Központban. Turi Endre zománc- és festőművész alkotásaiból állított össze egy különleges tárlatot, mely azonnal magával ragadta a közönséget.

A megnyitó ünnepségen elsőként Balanyi Károly, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének vezetője köszöntötte a vendégeket és a művészt. Elárulta, hogy a kiállítás létrejöttét egy néhány hónappal ezelőtt született cikk adta, melyben a művész elárulta, az idős kora ellenére ma is alkot.

Németh Ábellel, a Hírös Agóra munkatársával úgy rendezték be a tárlatot, hogy az ne a művek kronológia sorrendjét tükrözze, hanem egyenletes összképet és belső ritmust sugalljon.

Hozzátette: Turi Endre az alkotásain keresztül művészeti élményeket nyújt, az eleven valóságot tárja a közönség elé.

A kiállítást ifj. Gyergyádesz László művészettörténész nyitotta meg. A szakember elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy Turi Endre érett alkotó, teljesen szabadon alkot. Bár Budapestről származik, de az 1960-as évek végétől Kecskeméten él. Kezdetben a zománc mellett tette le a voksát, napjainkban a festészet, az akvarell a meghatározó a munkásságában. Turi Endre alapító tagja volt Kecskeméten a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepnek, és egykoron igazgatója is.

Fotó: Bús Csaba

Turi Endre eredetileg festőművészként végzett. A hatvanas években eleinte festészettel foglalkozott. Műfajváltásra Kecskeméten került sor, ahová az 1960-es évek végén érkezett menedéket keresve. Eleinte kisebb-nagyobb megszakításokkal a művésztelepen, az Alkotóházban lakott, ahonnan hétvégenként hazajárt Pestre, mellette pedig mintegy tíz éven át a Lampart Zománcipari Művek kecskeméti gyárában dolgozhatott úgy, ahogyan néhány évvel korábban, a műfaj későbbi jelentős képviselői Báron László, Goór Imre, Blaise Simon Balázs, Stefániay Edit, vagy éppen Kátai Mihály.

Turi Endre rendkívüli tudatossággal és alapossággal építette fel zománcművészeti tevékenységét, amihez nélkülözhetetlen háttér volt a kecskeméti zománc gyár.

A Hírös Agórában látható tárlatát a közönség október 10-éig láthatja a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!