Fúvósok találkoztak

2021.09.04. 15:25

A komolyzene mellett népszerű dalok is felcsendültek Madarason

Fúvószenekarok találkoztak a Madarasi Napok keretében a közelmúltban. Az eseményen posztumusz díjat adományoztak Rausch Sándornak, melyet a családja vett át.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A Madarasi Napok keretében rendezték meg a fúvószenekarok találkozóját a helyi művelődési ház udvarán a napokban. Az eseményen részt vett a Tatai Honvéd Fúvószenekar, a Pénzügyőrség Zenekara, a Madarasi Harmonikások Alapítvány és a Madarasi Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekar. A rendezvényen Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a közönséget. A fellépő együttesek a népszerű klasszikusok mellett polkát, dixielandot, latin zenét és a mai slágerek közül Bruno Mars Uptown Funk című dalát is előadták, ez utóbbit a Tatai Honvéd Fúvószenekar játszotta el a közönség nagy örömére.

A zenekari találkozó ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg Balla Csaba polgármester és a Honvédelmi Minisztérium részéről Kocsi László alezredes közös megbeszélésén, amikor szintén Madarason lépett fel a honvéd dandár fúvószenekara.

– Koncert közben kiderült, hogy a Tatai Honvéd Fúvószenekar tavaly ünnepelte 15 éves fennállását, teljesen véletlen, hogy a mi alapítványunk is 15 éves évfordulót ünnepelt tavaly,

de a Covid miatt nem tudtuk megtartani ezt az ünnepséget közösen. Már akkor felmerült az ötlet, hogy szervezzünk egy négy zenekaros fesztivált Madarason. A tatai fúvószenekar mellett így a Pénzügyőrség Zenekara és a mi két zenekarunk, a Madarasi Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Madarasi Harmonikások Alapítvány Zenekara zenélhet közösen. Ezt most sikerült összehozni a Madarasi Napok zárónapjára – mondta a baon.hu-nak Balla Csaba polgármester.

A fúvószenekarok a madarasi művelődési ház udvarán mutatkoztak be
Fotó: Márton Anna

A fúvószenekarok, valamint a két helyi együttes műsorát a közönség nagy figyelemmel kísérte végig. A rendezvényre eljöttek régi zenésztársak is, tudtuk meg a polgármestertől. A Pénzügyőr Zenekar a komolyzene mellett népszerű dallamokat is játszott, Nyers Alex pénzügyőr alezredes, a zenekar karmestere a baon.hu-nak elmondta, hogy első alkalommal zenéltek Madarason, de reméli, hogy lesz még rá lehetőségük, mert óriási élmény volt számukra.

– A programra nyári extrás műsorral készültünk, de azért egy pici komolyzenét is becsempésztünk a népszerű nótákból. Bizet „Carmen”-jéből egy előjátékot játszottunk, és innen kezdve már erős átmenet következett a komolyzene és a könnyűzene között. Eljátszottunk Brahmstól két táncot, ez már ugye az ő korának megfelelő popzene volt. Játszottunk egy-két polkát, dixielandot és a végén egy kis latin zenét – mondta Nyers Alex.

A találkozó estig tartó közös zenéléssel zárult, felejthetetlen élményt nyújtva zenésznek, közönségnek egyaránt.

Fotó: Márton Anna

Posztumusz díjat adományoztak Rausch Sándornak

Az eseményen posztumusz díjat adományoztak Rausch Sándor egykori madarasi lakos, Bács-Kiskun megyei képviselő részére, amit Balla Csaba polgármester és Zsigó Róbert államtitkár adott át a családnak.

– Rausch Sándor nagyon jó barát volt, az emlékét megőrizzük. Nagyon sokat tett a településért, 2006–2019 között a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöki feladatait látta el. Nagyon sok ötlettel, elképzeléssel segítette a munkánkat, civil szervezeteket is támogatott, próbált az ő pozíciójának megfelelően segítséget nyújtani mindenkinek, aki itt, a faluban él. Egyhangú döntés volt, amikor a halálhírét megkaptuk, hogy ő ebben a díjban részesülni fog – hangsúlyozta Balla Csaba polgármester.

A díjat a két fia, Rausch Tamás és Rausch Péter vette át, valamint felesége, dr. Fuszonecker Hedvig. Ők a díjjal járó pénzjutalmat szintén Madarasra fordítják, felajánlották a Kálvária felújítására, az egyháznak. Továbbá bejelentették, hogy a család létrehoz egy alapítványt, amely a madarasi lakó­hellyel rendelkező, nappali tagozatos, kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező, középfokú vagy felsőfokú oktatási intézményben tanuló, valamilyen művészeti ágban vagy sportban kiemelkedő eredményt elérőket támogat, továbbá a fiatal madarasi vállalkozók patronálására, segítésére is gondoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!