Kecskemét

2021.07.19. 19:59

Szűcs-Tassy Gábor Mihály bibliákat és rádiókat is gyűjt

Szűcs-Tassy Gábor Mihály egyike azon diákoknak, akik számára kiemelten fontos az olvasás és az irodalom szeretete. Saját, különleges gyűjteményében azonban nemcsak értékes klasszikus kötetek találhatók, hanem régi bibliák, retró rádiók és retró autómodellek is.

Sebestyén Hajnalka

Gábor az elsők között kapta meg a Kaplony-díjat

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Szűcs-Tassy Gábor Mihály most fejezte be a nyolcadik osztályt a Piarista általános iskolában, szeptembertől pedig a Piarista gimnáziumban folytatja tanulmányait. Gábor másik három iskolatársával együtt az év végén Kaplony-­díjat kapott, melyet idén először adományoztak kiváló tanulóknak.

Két piarista öregdiák, az Amerikában élő testvérpár, Tóth Huba és Attila alapította a díjat, a magyar nyelvünk és szókincsünk védelmére. Erre utal a Kaplony szó is, ami tigrist jelent, török–magyar eredetű régi keresztnév, de Nagykároly mellett ilyen nevű településünk is van, ami Kond vezér második fiának nemzetségéé volt. A díjat évente négy végzősnek, két 8.-os és két 12.-es diáknak ítélik oda. Idén a 8. évfolyamról kiváló tanulmányi teljesítményéért Kovács Alíz és Szűcs-Tassy Gábor vehette át, míg a 12. évfolyamról Jáksó Péter az iskolai rendezvényeken nyújtott magas szintű előadásaiért, illetve Csernák Gréta a legjobb magyar érettségiért kapta.

A négy kiváló tanuló közül Szűcs-Tassy Gábort közelebbről is szeretnénk bemutatni, aki jó példát mutat arra, hogy a könyvek szeretete, a rendszeres olvasás milyen sokat ad hozzá személyisége fejlődéséhez, hogyan bővíti általa általános műveltségét. Nem utolsósorban pedig tartalmas és különleges kikapcsolódást nyújt a mai felgyorsult, digitalizált világban.

Gábor nemcsak az irodalom és a magyar nyelv terén kiváló, hiszen bizonyítványában az ötösök mellett dicséretek sokasága állt. A kitűnő bizonyítvány mellé jutalomkönyveket is kap minden évben, mely számára különös jelentőségű, hiszen imád olvasni. Hetente egy-két könyvet kiolvas. Az olvasás szeretetét szüleitől örökölte.

– Mindig jó érzéssel tölt el, ha elolvasok egy könyvet. A klasszikus szépirodalom a kedvencem, a régi kort idéző regényeket forgatom elsősorban, a magyar és világirodalomból egyaránt

– mesélte Gábor, aki büszkén mutatta be otthonukban saját könyvtárát.

A több száz kötet az évek alatt gyűlt össze. A család sokat vásárol, de jó néhány ajándék volt. Ismerősök, barátok mindig gondolnak az olvasást nagyon szerető fiúra, és költözés, selejtezés idején feleslegessé vált könyveiket neki ajándékozzák, mert jól tudják, ő megbecsüli és értékeli a régi köteteket.

Gábor az elsők között kapta meg a Kaplony-díjat
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A gyűjteménye ékességei a bibliák, melyekből már közel 250 darabja van

– A régi korok írásai, kordokumentumai sokat jelentenek számomra. A nyelvezetük nagyon különleges. A biblia ezen belül a kedvencem, melyek között sok a különlegesség. Az egyik az, amit nagyapám hagyott rám, a másik pedig egy 1755-ös Biblia, de ezenkívül is akad számos olyan, ami több mint százéves. Jó néhány latin nyelven íródott, így már alig várom, hogy szeptembertől latint tanuljak a Piarista gimnáziumban – tette hozzá a fiatal tehetség, majd mesélt a Kaplony-díjról.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy a most alapított díjat az elsők között kaphattam meg.

Jó visszajelzés számomra, hogy értékelik az irodalom iránti szeretetemet és tiszteletemet.

Sokat köszönhetek magyartaná­romnak is, Zöldi-Kovácsné Korompai Mónikának, aki évek óta motivál és mindig szívesen megvitatja velem az egyes köteteket – jegyezte meg.

Gábor szobájában azonban nemcsak könyvek foglalnak el fontos helyet, hiszen a régi korok tárgyai is felkeltették a figyelmét már egészen fiatalon. Sőt, még íróasztala is több évtizeddel ezelőtt készült, egykoron édesapjáé volt.

– Másoknak öreg, elavult dolgok azok, amelyek nekem a múlt értékei. A régi rádiók nagyon tetszenek. A kedvencem egy 1950-es évekből származó fadobozos rádió, mely még működőképes. Emellett van régi Rakéta porszívóm, zseblámpám és sok-sok játék­autóm is.

Mindig szerettem hallgatni a nagyszüleimet, szüleimet, amikor a régi korokról beszélgettek, például, hogy mivel játszottak. A játékautók ennek köszönhetően kerültek a gyűjteményembe, melyeknek édesapám is nagyon örül, hiszen az ő gyerekkorát idézi meg a legtöbb

– mondta végül Gábor.

A fiatal fiú természetesen otthonosan mozog a számítógép világában is, de sok kortársával ellentétben ő nem játékra használja szabadidejében. Kutat a régi korok iránt. Online nézegeti a régi korok tárgyait a múzeumok virtuális kiállításain vagy a Google-térképen tanulmányozza a régi, felújított házakat, melyeket az évekre visszatekintő program segítségével eredeti állapotában is megtekinthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!