kalocsa

2021.07.24. 07:00

Nagyszabású találkozó lesz a népdalgyűjtő és zenetanár születési évfordulóján

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület és a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány közreműködésével szervez nagyszabású népzenei kórustalálkozót a Mezei Virágok Népdalkör.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A csoport évek óta rendezvényekkel tiszteleg a néhai Cserey József emléke előtt, de 2020-ban őket is utolérték a járvány miatt bevezetett korlátozások. Az idei évre csúsztatott eseményen nyolc település többtucatnyi ének- és tánckara lép színpadra.

– A meszesi Duna-parton, a Juca néni csárdájában, július 31-én tartjuk a kórustalálkozót. Délelőtt fogadjuk a csoportokat, majd lesz egy szakmai előadás, és délután háromkor kezdődnek a bemutatók. A műsort követő vacsora után össztáncra várjuk a résztvevőket – mondta Vén Ferencné dalkörvezető, hozzátéve: a programban természetesen helyet kap egy megemlékezés Cserey Józsefről, valamint az eseményt szervező, idén 15 éves Mezei Virágok Népdalkörről.

A közönség számára is nyitott eseményen a kalocsai hagyományőrző csoportok mellett dunapataji, rémi, madarasi, öregcsertői, homokmégyi, szakmári és jánoshalmai együttesek lépnek színpadra, sőt, utóbbi településről egy citerazenekar is érkezik.

A korábbi népzenei találkozókon mindig jócskán száz fő felett volt a fellépők létszáma, és a szervezők most sem számítanak kevesebbre, igaz, a pandémia miatt lehetnek olyanok, akik egyéni döntés alapján ezúttal nem tartanak az együttesükkel. Ezt – tekintettel a sok idős résztvevőre – tiszteletben tartják a vendéglátók.

Vén Ferencné elárulta, hogy a népdalkör idén anyagi segítséget is kapott az esemény megrendezéséhez: a társszervező Kalocsai Hagyomány­őrző Egyesület hárommillió forintos pályázati forrással járult hozzá a kórustalálkozó lebonyolításához.

A Cserey József-emléknapok korábban megyei népdalversenyek voltak: a résztvevőknek a zenetanár Kalocsai kertek alatt… című, 150 népdalt tartalmazó gyűjteményéből kellett felkészülni, egy kötelező és egy szabadon választott műből. A verseny később népdalkörök és kórusok találkozójává szelídült. A plusz pályázati forrást egyébként már tavaly elnyerték, de magát a rendezvényt a veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani, így viszont centenáriumi, nagyszabású ünnepélyt tudnak rendezni.

Vén Ferencné (középen) 15 éve vezeti a találkozókat szervező Mezei Virágok Népdalkört
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!