kalocsa

2021.06.24. 07:00

Helyi képviseletet kapott a Muharay szövetség

Egy mentorprogrammal szeretnék összefogni a régió több tucat kisebb néptáncegyüttesét.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség megtartotta első, helyi táncegyüttesek támogatását célzó szakmai egyeztetését a Hagyományőrzők Házában, a múlt hét végén. A szervezet azt reméli a mentorprogram elindításától, hogy közös érdekképviselet, illetve továbbképzési programok erejéig sikerül összefogni a régió több tucat kisebb néptáncegyüttesét.

Héra Éva és dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva
Fotó: Gábor János

– Jó ideje semmiféle rendezvényt nem tudtunk megtartani, az együttesek sem tudtak próbálni, és már mindenki várta, hogy valami történjen – mutatott rá a kalocsai egyeztetés apropójára a szövetség elnöke. Héra Éva kérdésünkre elmondta: több mint 30 éve működő szervezetük végre eljutott odáig, hogy élénkebben tudja támogatni a népművészetben gazdag tájegységek csoportjait, illetve olyan régiók együtteseit is, ahol már kevésbé él a néphagyomány.

– Nagyon sok segítséget jelentett minden táncegyüttesnek és népművészettel foglalkozó szervezetnek a Csoóri Sándor Alap támogatása, amellyel lehetőség nyílt arra, hogy az együttesek ne közvetlenül Budapesthez, a szövetség központjához kötődjenek, hanem helyileg is alakuljon ki együttműködés közöttük – magyarázta. – Ők határozzák meg, hogy a Bács-Kiskun megyében jelen lévő több mint harminc magyar, német és horvát hagyományőrző együttes milyen fórumokat, illetve milyen továbbképzési rendszert szeretne. Itt, Kalocsán Herczeg-Magó Marianna kapott megbízást arra, hogy mint mentor összefogja a térség együtteseit.

A most felkarolt együttesek jó része évtizedek óta működik anélkül, hogy akár csak egy szakmai fórumra eljutott volna. A saját gyakorlatuk szerint persze továbbadják a koreográfiákat és rendszeresen fellépnek néhány ünnepélyen, de ennél mélyebben is foglalkozhatnának a táncanyaggal, ami idővel minden igyekezetük ellenére is elkopik. A hagyomány életben tartásához a települések szintjén kell szakmai felkészültség, akár tanfolyamok, kiadványok, képzési programok formájában – ehhez nyújt támogatást a jövőben a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, jelentette be Héra Éva, aki szerint a kezdeményezés azt üzeni az együtteseknek, hogy bátran vegyék komolyabban magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!