kecskemét / galériával

2021.06.09. 11:30

Gábor Áron rézágyúja mellett Kossuth cigarettaszipkáját is kiállítják

Féléves kényszerű zárvatartás után a „Lészen ágyú – Gábor Áron rézágyúja„ című kiállítással, különleges 48/49-es tárgyakkal nyitotta meg kapuit májusban a kecskeméti Cifrapalota.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Szabóné Bognár Anikó, a Katona József Múzeum igazgatóhelyettese, valamint Závodi Szilvia kurátor, a tárlat koncepcióját adó Hadtörténeti Múzeum munkatársa mutatta be kedden a sajtó munkatársainak a kiállítást, mely a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból érkezett Magyarországra, Budapest és Szeged után Kecskemétre.

Mint elhangzott, olyan tárlatra törekedtek, amely azokat is megfogja, akik nem szeretnek hosszabb szövegeket elolvasni, de nem okoz csalódást a téma iránt komolyabban érdeklődőknek sem.

Az biztos, hogy sok különleges, a forradalom és szabadságharc hőseihez kötődő tárgyat láthatnak a látogatók, köztük nagyon személyes darabokat is.

A legmeghatározóbb persze a körülbelül féltonnás rézágyú, amely az egyetlen hiteles megmaradt példány az egyébként asztalosmester Gábor Áron tüzér őrnagy irányításával öntött hetven ütegből. Biztosnak tűnik, hogy csatában már nem vetették be, és nem lőttek vele, talán mert hibás volt, vagy későn készült el. Csak 1906-ban került elő a kézdivásárhelyi kórház udvarán, vízvezeték-szerelési munkálatok során, és ez volt az az ágyú, melyet a közismert dal szerint „felvirágoztak”, vagyis virággal feldíszítettek (maga a dal sem a szabadságharc alatt keletkezett, hanem a kutatások szerint a huszadik század elején). Az ágyúcső először a Székely Nemzeti Múzeumba került, 1971-ben viszont a Román Nemzeti Történeti Múzeumba, és csak hosszas politikai előkészítés után, 2010-ben térhetett vissza Sepsiszentgyörgyre. Érdekesség, hogy az ágyútalp és a kerekek nem eredetiek, hanem a kétezres évek elején készült rekonstrukció.

De aki a kiállítás két termét megtekinti, láthatja Bem József sétabotját, Kossuth Lajos cigarettaszipkáját, hogy milyen nyeregben lovagolt az egyik aradi vértanú, Kiss Ernő tábornok, és milyen pipát kapott ajándékba a híresen nagy pipás Deák Ferenc Széchenyi Istvántól. Az ereklyék között van egy apró kereszt is, amely Damjanich János tábornok akasztófájából faragtak, valamint a fogságba esett tisztek által feleségüknek, lányuknak készített míves karkötők. A szomszédos teremben a Katona József Múzeum és a Alapítvány a '48-as Hősökért által meghirdetett idei rajzpályázatra beérkezett több mint ezer gyermekalkotás legjobbjait állították ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!