galériával

2021.06.22. 15:12

Élménybusszal keltették életre Bács-Kiskun meséit

Élménybuszon keresztül elevenednek meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat gondozásában megjelent Meseföld című mesekönyv történetei és szereplői. A mesebusz kedden gördült be a megyeháza elé, ahol a gyermekek testközelből ismerhették meg megyénk legendás történeteit.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A közelmúltban jelent meg a megye húsz legendás meséjét összegyűjtő Meseföld című mesekönyv a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat gondozásában, melyet megyénk minden oktatási intézményébe eljuttattak. A könyv összeállítása során több száz helyi szakember és lakos segített abban, hogy megtalálják a szájról szájra terjedő helyi történetek őrzőit és összegyűjtsék az elbeszéléseket.

A történetek hősei nemcsak a gyermekek képzeletében kelnek életre, hanem a valóságban is: a Meseföld Élménybuszát a könyv történeteinek és grafikai elemeinek felhasználásával alakították ki, ahol a gyerekek elolvashatják a meséket, a szereplők megismerését pedig színező, kvízjáték, puzzle, memóriakártya és társasjáték is segíti. Az Élménybusz kedden begördült a megyeháza elé, ahol a népes gyermeksereg testközelből élhette át a meséket, így egy kicsit jobban megismerve a mesés Bács-Kiskunt.

Fotó: Bús Csaba

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: az a céljuk a kiadvánnyal és a történeteket megelevenítő Élménybusszal, hogy a gyermekek a településekhez köthető történeteken keresztül még jobban kapcsolódjanak a szülőföldjükhöz.

Hajagos Csaba történész, a kötet szakértője hozzátette, hogy a könyvben a megye csaknem minden járása képviselteti magát meséivel. E történetek azért is fontosak, mert identitásképzők: szimbólumait magunkon viseljük, bennünk élnek és segítenek eligazodni a mindennapokban – mondta.

Mivel a szervezők fontosnak tartják a megye értékeinek megismertetését, ezért a helyi termelők finomságait is bemutatták a szülőknek és a gyermekeknek.

A busszal különböző rendezvényeken találkozhatnak a családok a későbbiekben, a nyár folyamán még 25 településen. Legközelebb Hajóson, a szombati Nyári Pincenyitogatón várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!