kultúra

2021.06.11. 15:07

Egy kiskőrösi testvérpár írta és illusztrálta Zuri történetét

Bemutatták a kiskőrösi testvérpár könyvét. Turán Istvánné könyvtárigazgató a találkozón több tucat érdeklődő előtt méltatta a történetet.

Barta Zsolt

„A történetben a zoinok különös világa és a csodálatos magyar vízpart jelenik meg. A fantáziavilág káprázata mellett, szinte észrevétlenül, ismeretek átadása is történik. A könyv szerepe itt válik kettőssé, amely mégis tökéletes egységet alkot.” Ez Devecsery László József Attila-díjas író, költő, rendező véleménye arról a gyermekeknek írt könyvről, amely a napokban jelent meg a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában.

A szerzők Kiskőrös szülöttjei, Kutyifa Anikó és húga, Kutyifa Ágnes. Anikó biológia–földrajz szakos tanár, gyógypedagógus és újságíró. A testvére, aki a regény különleges illusztrációit készítette, építész és keramikus. A meseregényt, amely műfaját tekintve fantasy, a kiskőrösi művelődési házban méltatta több tucat érdeklődő előtt Turán Istvánné, a könyvtár igazgatója. Mint mondta, a szerzők nemcsak testvérek, de kiváló párost is alkotnak. Anikó profi történetmesélő, míg a húga nagyszerű illusztrátor, aki segít elképzelni a regény szereplőit az olvasónak.

A rajzok a történet figuráinak a jellemvonásait tükrözik, amely megalkotásához művészi érzék kellett. Zuri, egy különleges néphez, a zoinokhoz tartozik. Ők az állatok, a növények, a szél és az idő őrzői. Régen, a Szelek születésnapján annyira összevesztek, hogy később nem tudtak együttműködni.

Minden kaland akkor kezdődött, amikor Zuri ajándékba kapott egy érdekes rajzolatú követ, amely fontos a zoinoknak. Zuri és barátainak a története elevenedik meg az olvasó előtt. A gyerekek pedig a fejezetekben a szereplők küzdelmeiben a maguk napi harcaikra ismernek rá. Kutyifa Anikó most egy olyan regényen dolgozik, amelyet a két év múlva megtartandó Petőfi-ünnepségsorozaton mutat majd be. A történet Kiskőröshöz kapcsolódik. A város címerében látható szarvas megelevenedik négy gyerek számára. Ő mutatja majd be a település látnivalóit, érdekességeit.

Kutyifa Anikó és Kutyifa Ágnes dedikálják a regényüket
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!