kultúra

2021.06.05. 06:55

A fiatalok visszatértek a könyvek birodalmába Szabadszálláson

Újra megnyitott a szabadszállási könyvtár.

G. S.

Az olvasni szerető gyermekek alig várták már, hogy visszatérhessenek a könyvtárba

Fotó: Gulyás Sándor

A járványügyi védelmi intézkedések fokozatos feloldásának következtében újra várja olvasóit a szabadszállási városi könyvtár is.

– Az elmúlt bő év rendkívül nehéz volt mindenkinek, elmaradoztak az olvasók is. Hiába volt a folyamatos tájékoztatás a közösségi oldalakon az éppen aktuális lehetőségekről, házhoz szállítás, Könyvtár-kapu, nagyon sokakat nem sikerül ezeken a felületeken elérnünk. Leginkább a gyerekek voltak azok, akik megszokták, hogy a délutánjaikat itt töltik, de erre mostanáig nem volt lehetőségük. A járványügyi védelmi korlátozások enyhülését követően az egyik első és legfontosabb dolognak a gyerekek megszólítását éreztük. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt évben rohamosan leromlott az emberek helyesírási, szövegértési képessége. A nekünk küldött üzenetek néha majdhogynem értelmezhetetlenné váltak, hiába válaszolunk egyértelműen, sajnos sokszor megakad a kommunikáció – fogalmazott Vass Roland könyvtárvezető.

Az intézmény dolgozói nem győzik hangsúlyozni az olvasás fontosságát.

A helyzet javításának érdekében felvették a kapcsolatot a helyi általános iskolával, hogy újra megkezdődhessenek a könyvtári órák, és még a nyári szünet kitörése előtt elkezdhessék gyermekolvasóikat visszaszoktatni könyvtárukba.

– Szerencsére kezdeményezésünk a pedagógusok részéről lelkes fogadtatásban részesült, az első ilyen órák már le is zajlottak. Ezeket az alkalmakat kérés esetén tananyaghoz igazítva, tematikusan is meg tudjuk tartani, így az adott óra anyagához kapcsolódóan ismerkedünk meg a könyvtárral. Remek lehetőség nyílik ilyenkor nyári olvasási versenyünk, a „Nyárolvasó”, valamint játékos programsorozatunk, a „Nyáridőtöltés” reklámozására is. Hiszen az aktuális szabályok figyelembevételével próbálunk idén nyáron is programlehetőségekkel szolgálni a szabadszállási gyerekeknek – tette hozzá Vass Roland.

Az olvasni szerető gyermekek alig várták már, hogy visszatérhessenek a könyvtárba
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!