kecskemét

2021.05.14. 12:39

Nőtt a Könyvtármozi kulturális közösségépítő ereje

A járvány miatt online térben rendezték meg az idén hatodik születésnapját ünneplő KönyvtárMozi szakmai napját, ahol az előadók az országos program egyedülállóságára, hatékonyságára hívták fel a figyelmet, valamint végigvették az eddig elért eredményeket és sikereket. A szakmai rendezvénynek Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár adott helyet.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

A KönyvtárMozi projektet kifejezetten az 5500 fő alatti települések részére alkották meg, hogy a mozi, de sokszor még a stabil internetkapcsolat hiányában a lakosságnak legyen lehetősége megismerni a filmtörténet klasszikusait és legújabb alkotásait. A hazai médiumok kitüntető figyelme mellett a nemzetközi sajtóban is hírt adtak a projektről, amely bizonyítja, hogy a 2015-ben az IKSZ (Informatikai és Könyvtári Szövetség) és a Kecskemétfilm Kft. vezetőiben – Ramháb Mária és Mikulás Ferenc– megfogant gondolat nemcsak, hogy hiánypótló, de követendő példának számít.

Az első vetítés óta jelentős átalakuláson ment keresztül a program: kezelhetőbbé, komplexebbé vált a honlap, sorra jelentek meg a filmes élmény feldolgozását segítő módszertani füzetek, és idővel mind több programsorozathoz, nemzeti ünnephez, jeles naphoz kötődően nőtt a vetítések száma.

Ezt a fokozatos felfelé ívelő pályát némiképp megtörte a tavalyi év óta tartó világszintű járványhelyzet, de a könyvtárosok és a pedagógusok lelkesedése a szakmai napon elhangzottak alapján azóta is töretlen.

A házigazda stafétája szakmai naponként jár körbe az országban, ezúttal Miskolcnak és Salgótarjánnak jutott a feladat, hogy összesítsék a megyei eredményeket. Mellettük továbbá kistelepülések, Kesznyéten, Mikóháza és Hernádnémeti könyvtárosai előadásukban beszámoltak a projekt helyi tapasztalatairól, a megvalósított jó gyakorlatokról és a pozitív résztvevői visszajelzésekről.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

A KönyvtárMozi eddigi, hatéves pályafutásának számadatairól a projekt országos koordinátora, a kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársa, Bujdosó Aranka számolt be prezentációjában. Eszerint a kezdetben csatlakozó 98 településhez képest ma már 590 helységben és 4 könyvtárbuszon valósulhattak meg vetítések, ezek száma nem kevesebb, mint 10 ezer 262. Bács-Kiskun megye már a kezdet kezdetén aktív tagja volt a programnak, ahol 20 helyett ma már 55 településen összesen több mint 32 ezren vettek részt a programokon. A legnagyobb felfutás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tapasztalható, ahol 6 év alatt 11-ről 65-re nőtt a csatlakozó települések száma, melyhez még egy könyvtárbusz is társul, valamint Baranya megye, ahol 13 helyett már 56 településen és 2 könyvtárbuszon érhetők el a szolgáltatások.

A résztvevők száma 6 év alatt meghaladta a 150 ezret, melynek 68 százaléka gyerek, majdnem 24 százaléka felnőtt és 8 százalékot tesz ki az idős korosztály. Ezek a számok azonban csak egy pillanatnyi képet tükröznek, amelynek sikeres folytatását reméli a csatlakozott könyvtárosok mellett az IKSZ elnöke, Ramháb Mária is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!