énekelt versek

2021.02.17. 19:57

A Bács-Kiskun megyei értéktárat gazdagítja Buda Ádám munkája

Megyei értékké nyilvánította a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság a lakiteleki Buda Ádám, Tinódi-lant díjas énekmondó hagyományőrző tevékenységét: a régi magyar énekelt versek terjesztését.

Vajda Piroska

Buda Ádám egyik legkedvesebb hangszere a koboz

Fotó: Vajda Piroska

Az énekmondókat régen nagyra becsülték, hiszen ők tolmácsolták a történéseket, a híreket az emberek számára. Ugyanakkor az énekmondók mulattattak is. Napjainkban azonban mostoha műfajnak számít az énekmondás. Kevesen vannak már, akik ezt művelik. Buda Ádám azonban több mint három évtizede szívügyének tartja a régi magyar énekelt vers terjesztését.

– Számomra nem a taps a siker, hanem az, hogy az ember hogyan tudta megvalósítani, amit eltervezett, vagy amit rábíztak. Maximalista vagyok, ami tőlem a legjobb, csak azt tudom elfogadni. Ha ezt meg tudom valósítani, nekem az a siker – fogalmazott a megyei értéktárba kerüléssel kapcsolatban Buda Ádám. Szerinte a mai énekmondók nem szólhatnak ugyanúgy a mai emberekhez, mint több száz évvel ezelőtt. A mai korhoz, igényekhez kell alakítani az előadást, ami nem könnyű feladat – vélekedett az 56 éves művész, aki azt is elárulta, hogy ifjú korában utcazenészként járta az országot. Kedvenc helyein, Egerben és Tihanyban sokan meghallgatták. A régi énekek mellett édesapja, Buda Ferenc költő verseit is repertoárjára tűzi.

A régi és a modern énekmondó egyszerre jelen van bennem, az előadásaimhoz azonban csak régi hangszereket: kobozt, tekerőlantot, arab lantokat, keleti pengetős hangszereket, fúvós hangszereket használok

– részletezte Buda Ádám, aki nemcsak énekmondó, hanem hangszeres zenész is. Népzenét és régizenét is játszik több zenetörténeti korban és műfajban egyaránt.

– Sajnos nagyon kevés az olyan hagyományőrző esemény, ahol az énekmondók felléphetnek, és most a világjárvány még tovább nehezíti a helyzetünket. A historikus magyar zene mostoha műfajnak számít napjainkban. Nagyon sokszor feladtam már, de mégis fontosnak tartom továbbvinni ezt a hagyományt, mert amit énekelek, gondolatot közvetít. Megmutatja, hogy a problémák régen is ugyanazok voltak, mint ma, csak a körítés volt más. Hozzátartozik a kultúránkhoz, amit kötelező megismerni, megismertetni. A régi­zene ismerete sokkal nagyobb rálátást ad a történelemre, az irodalomra és a zenére is – érvelt Buda Ádám, aki igyekszik átadni a tudását a gyerekeknek is. Jelenleg a kiskunfélegyházi Tiszta Forrás Waldorf Iskolában és Nagykovácsiban tanít. Ugyanakkor több együttesben is játszik. Így például a budapesti Tabulatúra együttesben, a Kecskés Együttesben és a Bourdon együttesben, amelyek alapítója is. Jelenleg Csergő-­Herczeg Lászlóval muzsikál együtt a leggyakrabban.

Buda Ádám egyik legkedvesebb hangszere a koboz
Fotó: Vajda Piroska

Hamar belecsöppent a művészvilágba

Buda Ádám azt is elmesélte, költő édesapjának köszönheti, hogy belecsöppent ebbe a világba. Már gyermekként sok művésszel, népművésszel megismerkedhetett. Így többek között Kobzos Kiss Tamással, akinek hatására kezdte el koboztanulmányait. Buda Ádám korábban sportoló szeretett volna lenni, majd színész. Ez utóbbi vágya részben teljesült, hiszen mint előadóművész rendszeresen állhat színpadon, és kiemelt statisztaként számtalan történelmi, kosztümös filmben szerepelt és szerepel ma is. A lakiteleki előadóművész arról is beszámolt, hogy bár a járványhelyzet okán jelenleg nincsenek fellépések, de rendszeresen tart online koncerteket, melyek így a világ minden pontjára eljuthatnak. A pandémia pozitív hozadéka, hogy számos kedves visszajelzést kapott már ezekkel kapcsolatban. A legutóbb közzétett felvételek Balassi Bálint korát idézik, amit hamarosan kuruc kori előadások követnek – összegezte Buda Ádám énekmondó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!