GALÉRIÁVAL

2020.12.09. 17:28

Hágában nyílt tárlat a kiskunfélegyházi művész fotóiból

New York után most Hágában nyílt kiállítása a kiskunfélegyházi fotóművésznek, Mezősi Ágnesnek. Tárlatán ezúttal a világhírű, magyar származású építész, Breuer Marcell épületeit ismerheti meg a nagyközönség.

Vajda Piroska

Mezősi Ágnes kiskunfélegyházi fotóművész több országban járt, hogy Breuer-épületeket fotózzon

Forrás: Petőfi Népe

A kiskunfélegyházi fotóművész két éve az Egyesült Államok legjelentősebb művészeti vására keretében megrendezett Hungary Emerging című kiállításon kilenc kortárs magyar képzőművésszel együtt mutatkozott be. Ezen a kiállításon ismerkedett meg a New York-i Magyar Kulturális Központ (Balassi Intézet) igazgatójával, aki tavaly év elején – a Bauhaus iskola 100. évfordulójának évében – kereste meg azzal, hogy készítsen képeket Breuer Marcell New Yorkban található épületeiről – mesélt a kezdetekről Mezősi Ágnes.

A felkérés után elkezdte tanulmányozni a világhírű építész, Breuer Marcell munkásságát, és azt tapasztalta, hogy stílusa nagyon közel áll hozzá, talán ezért is tud olyan sikeres képeket készíteni a Bauhaus mesterének épületeiről. Ágnes New Yorkban készült képei jelenleg is a Magyar Konzulátus Breuer Marcell termében láthatóak. A félegyházi fotóművész a fotózás során nagyon megkedvelte Breuer Marcell munkásságát, ezért elhatározta, hogy az európai épületekről is készít egy fotósorozatot. Ehhez a Nemzeti Kulturális Alap egyéni alkotói pályázatán nyert támogatást. Így indulhatott el az európai projekt.

– Természetesen a fotózást hosszú kutatómunka előzte meg. Először kiválasztottam, hogy melyik épületeket szeretném lefotózni, utána megkerestem az épület tulajdonosát, engedélyt kértem a fotózáshoz, és csak ennek birtokában indultam útnak.

Először Franciaországban, majd Svájcban, végül Hollandiában készítettem képeket.

Hágában a kiállítás helyszíne is egy Breuer-épület, arról is sok fotó született – mesélte a fotóművész, akinek a tárlata a napokban nyílt meg és február közepéig látogatható.

Bár Mezősi Ágnes nem tudja élőben megnézni a kiállítást, de már számos holland látogatótól kapott visszajelzést és dicséretet a képekről. A világjárvány a félegyházi fotós terveit is átírta, de mindenképp szeretné folytatni a Breuer-épületek fotózását, hogy valamennyit megörökítse, és összegezve egy kiadványban közkinccsé tegye.

Mezősi Ágnes kiskunfélegyházi fotóművész több országban járt, hogy Breuer-épületeket fotózzon
Fotó: Petőfi Népe

A hosszú útkeresés után a fotózásban találta meg a hivatását

Mezősi Ágnesnek különleges érzéke van az épületek fotózásához. Olyasmit is meglát egy-egy épületen, amit általában csak egy építészetben jártas szakember vesz észre. De mint kiderült, ez nem véletlen, hiszen Ágnes sokáig építész akart lenni, de az egyetemi tanulmányoknak nem mert nekivágni. Hosszú keresgélés után azonban a sors mégis az építészet felé sodorta. Ágnes egy nagyon súlyos betegség után kezdett el fotózni. Fő témái pedig az épületek. Stílusa konstruktivista, absztrakt, minimalista. Szeret játszani a geometriai formákkal, a fény-árnyékokkal. Mint mondta, a Breuer-projektnél törekedett arra, hogy ne csak az épületek részleteit, hanem az épületek sajátosságait is megmutassa fotói által. Mezősi Ágnes Breuer-projektjéről bővebben a www.marcelbreuerproject.com oldalon olvashatnak az érdeklődők, valamint az épületekről készült fotókat is ott láthatják. Sőt, Ágnes podcastokat is készített, melyekben részletesen beszámol a fotózási helyszínekről és körülményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!