BAJA

2020.07.06. 07:00

Országos halünneppé tennék július második szombatját

Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak.

Tapodi Kálmán

Idén a főtéri fesztivál helyett városrészenként, kisebb csoportokban főzhetnek a bajaiak 

Forrás: Petőfi Népe

A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez – a Baja Marketing Kft. támogatásával – országszerte több tucat vendéglátóhely csatla­kozott.

– Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, valamint népszerűsítik a halfogyasztást. Többek között a Balatonról, Szarvasról, Dunakilitiről, Budapestről csatlakoztak a halünnephez – tájékoztatott az előkészületekről Hajdú Miklós, a város alpolgármestere. Mint megtudtuk: a budapesti Bajai Halászcsárda például harminc százalék kedvezményt biztosít vendégeinek ezen a napon.

Július második szombatján rendhagyó módon tartják meg hagyományos főzésüket a bajaiak. Nem a városközpontban, hanem a néhány napja lehetővé vált módon: városrészenként, tizennégy helyszínen, kisebb csoportokban – szándékaik szerint 200-200 fős társaságokban – összegyűlve készíthetnek és fogyaszthatnak halászlevet.

A koronavírus-helyzet miatt a város ezen a nyáron kénytelen volt lemondani a jubileumi programot, a hagyományőrző civil szervezet pedig jelentős erőfeszítéseket tett a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért. Ennek keretében a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének szakmai közreműködésével tizennégy kisfilmből álló sorozatot forgattak halételekről. A halászlé mellett számos egyéb elkészítési módot mutattak be a közösségimédia-felületeken sokat próbált, szakmai körökben elismert amatőr és profi szakácsok, főzőmesterek. Közöttük például Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai úszóbajnok, valamint dr. Novics György, Magyarország örökös halfőző bajnoka.

Idén a huszonötödik Bajai Halfőző Fesztivált tartották volna július 11-én a Sugovica-­parti városban, a népünnepélyt azonban a rendkívüli előzmények miatt nem a szokásos módon rendezik. Néhány napja eldőlt, hogy helyben, szerényebb keretek között, városrészekben összegyűlő asztaltársaságok gyújthatnak tüzet a bográcsok alatt a hagyományos 18 órai időpontban, viszont országszerte ünnepelhetik a halételeket.

Idén a főtéri fesztivál helyett városrészenként, kisebb csoportokban főzhetnek a bajaiak
Fotó: Petőfi Népe, Pozsgai Ákos

Már az első évben felülmúlta a várakozásokat a rendezvény

Először 1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő attrakciójává vált. Azóta minden évben július második szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők jóvoltából. Az első évben, a kezdeti várakozást felülmúlva, 300 helyett 463 asztaltársaság szállta meg a városközpontot, 2000-ben már kétezer főzőhelynél gyújtottak tüzet. Ez a létszám azóta csökkent, ám a négynapos fesztivállá alakított népünnepély minden évben tízezreket vonzó eseménnyé, az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!