galériával

2020.07.10. 17:30

Gyantába zárja a természet szépségeit a halasi alkotó

Bár iskolásként egy kudarc után nem mert újra próbálkozni a képzőművészet területén, szakmát azért úgy választott, hogy szépérzékét és kézügyességét kamatoztatni tudja. Barabás Anita harmincas éveinek végén azonban mégis rátalált a művészi alkotás örömére és a különleges technikával készült gyantaékszereivel megtalálta művészi önmagát is.

Mester-Horváth Nikolett

Egy helyi alkotóművész, Barabás Anita olajfestményeiből és resin art képeiből, ékszereiből Pitypangborostyán címmel nyílt kiállítás csütörtök délután a halasi Közösségek Házában.

Barabás Anitának az elmúlt tizenhárom évben számtalan kiállítása volt már a városban és országszerte, többek között Budapesten és Szentendrén is. A halasi művész óvodás kora óta szeretett rajzolni, általános iskolai tanulmányai után jelentkezett is képzőművészeti iskolába, de nem vették fel, később pedig már nem volt bátorsága újra próbálkozni. Azt viszont tudta, hogy a kezével és a szépérzékével szeretne valamit kezdeni, ezért választotta a fodrász szakmát.

A művészi alkotás iránti vágya szakmája gyakorlása közben sem csökkent és 38 évesen autodidakta módon kezdte elsajátítani az olajfestés alapjait. A sok gyakorlásnak köszönhetően, miközben a nagy festők technikáit tanulmányozta, kialakult a saját stílusa. A festészet mellett öt évvel ezelőtt elkezdett a különleges resin art technikával dolgozni, azaz képek és ékszerek formájában műgyantába zárja a természetet.

Ezek az alkotások láthatók a mostani tárlaton, amit Dr. Schindler Regina fiatal zongorista játékát követően Dr. Bognár Zoltán, a Bibó István Gimnázium nyugalmazott tanára nyitott meg. – A karanténos időszak után igazán jól esik újra együtt lenni és látni egymás arcát. A járvány utáni újrakezdés Anita meglepően gazdag tematikájú, szín- és formavilágú tárlatával pompásan sikerült – kezdte köszöntőjét.

Kiemelte, hogy a tárlat nagyszerű újdonságai a resin art technikával készült ékszerek és képek, melyekkel Kiskunhalason még nem találkozhatott a közönség. – Megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, úgy látom, a resin art technikában talált művészi önmagára Anita, ez mutatja meg legteljesebben művészi szemléletét, ízlés- és anyagformáló képessége erejét – fogalmazott Dr. Bognár Zoltán.

Az installációk formájában bemutatott gyantaékszerek – medálok, nyakláncok, gyűrűk, karkötők – soha vissza nem térő pillanatokat őriznek. – Meg kell találni azt a pillanatot, amikor egy virág szépsége a maximumon van és azt kell fixálni, gyantába zárni. Anita ékszerei megragadják a pillanatot és mint egy varázsütésre, megállítják az időt. Dekoratív megjelenésükön kívül ezért válnak igen érdekessé számunkra – mondta Dr. Bognár Zoltán.

Hogyan készül a gyantaékszer?

Általában saját kertjéből vagy mezőkről, útszélekről váltogatja össze a növényeket Barabás Anita. Préssel, homokban szárítással tartósítja színüket és formájukat, ami gyakran fél évig is eltart. A kétkomponensű resin anyagot összeöntve formákba önti és a valódi növényeket beilleszti. A komponensek összeöntésekor az akkor még folyékony anyag mérgező gázokat bocsájt ki, így gázmaszkban és gumikesztyűben dolgozik velük a művész. Általában 24 óra alatt megszilárdul az anyag és kivehető a formából, ekkor kezdődik a medál készítése csiszológéppel, dermellel, köszörűvel, majd a fényezés következik. – A legkedvesebb pillanat talán az, amikor a pitypangot öntöm formába, mielőtt a szél szanaszét fújná apró kis magocskáit – árulta el Barabás Anita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!