galériával

2020.07.05. 11:30

B. Boros Ilona textilművész alkotásaiból nyílt tárlat Halason

A keceli kötődésű B. Boros Ilona textilművész alkotásaiból Álmok hímzett szövete címmel nyílt kiállítás péntek délután a halasi Thorma János Múzeumban, ahol egyúttal bemutatták az alkotó 200 művét közreadó kötet is.

Mester-Horváth Nikolett

Szakál Aurél múzeumigazgató üdvözölte a jelenlévőket, majd Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármester köszöntötte a hallgatóságot. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével újra lehetőség van bemutatni helyi, illetve környékbeli művészek munkásságát és egymás mellett lévő településként, barátságban tudnak Kecellel közös rendezvényt létrehozni.

Hasziló Ferenc, Kecel polgármestere beszédében felidézte a településük díszpolgárának, B. Boros Ilonának tanítványaként szerzett tapasztalatait. Hangsúlyozta, hogy a nyugalmazott pedagógus munkásságát felvették a Keceli, valamint a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is.

N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója nyitotta meg a tárlatot, aki felidézte B. Boros Ilona életének és munkásságának legfontosabb állomásait. A textilművész a kecskeméti Katonatelepen, tanyasi iskolában kezdte tanulmányait, 1957-ben diplomázott a kecskeméti Tanítóképző Főiskolán, ezt követően Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán rajztanári diplomát is szerzett. Innen került Kecelre, ahol alsó, majd felső tagozaton tanított. Nyugdíjba vonulásáig, 1964-ig vezette az iskola rajzszakkörét, ahol a diákokkal együtt festettek, batikoltak, rajzoltak, szőttek, hímeztek és agyagoztak.

– B. Boros Ilona elsősorban varrással, hímzéssel és batik eljárással készíti a fali kárpitokat, textiltárgyakat, falképeket, illetve párnákat. A tervezéstől a kivitelezésig minden munkafázist ő végez. Alkotásai – a zománcaival együtt – egy ősi, archaikus közösségi tudás emlékeinek, az őszinte gyermeki gondolatnak és a képzelet szuggesztív látványának különös levegőjét árasztják. Frissessége, szemléleti szabadsága, elfogulatlansága miatt művészete szinte társtalan a 20. századi és a kortárs magyar textilművészetben. Jól mutatja ezt, hogy művészeti tevékenységét számtalan díjjal elismerték az elmúlt évtizedekben – fogalmazott N. Kovács Zita.

A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg a Thorma János Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!