Történelem

2020.03.15. 07:00

A nemzetőrök gyülekezési pontja volt Kiskőrös

A település és térsége nem tartozott azon területek közé, ahol a hadak útjai keresztezték egymást a forradalom és szabadságharc idején. Az 1848–49-es események mégis sok embert megmozgattak a városban és a környékén. Alább felidézzük a Kiskőröst és térségét érintő korabeli eseményeket.

Barta Zsolt

Minden évben a Petőfi téren tartják a megemlékezést. Idén elmarad

Forrás: Petőfi Népe

Az 1848. március 15-i események híre Kiskőrösre csak egy bő héttel később jutott el. Az új kormányzat a polgári közigazgatás bevezetését szorgalmazta, ekkor kapott több nagyobb település, így Kalocsa, Szalkszentmárton, Izsák, Solt és Kiskőrös is rendezett helyi tanácsi rangot. A magyar forradalmi kormány ellen a bécsi udvar támogatásával az ország déli részén a szerbek felkelést robbantottak ki.

Pest vármegye négyezer nemzetőrség kiállítását rendelte el. 1848 júliusában Kiskőrös lett ennek a fegyveres tömegnek a gyülekezőtábora. Kiskőrösről júliusban és augusztusban több lépcsőben indították el a csapatokat a délvidéki szerb lázadás leverésére. Néhány héttel később, szeptemberben Jellasics horvát bán csapatai átlépték a déli határt. Félő volt, hogy a Duna-Tisza közére is betörnek.

Kiskőrösnek és környékének félezer nemzetőrt kellett kiállítania és tíz lovast, akik Soltra vonultak szeptember második felében papjuk vezetésével, de nem kellett harcba bocsátkozniuk. A délvidéki szerb támadások miatt az ottani magyarok 1849 elején tömegesen menekültek a megye védett településeire, így Kiskőrösön, Kiskunhalason, Akasztón, Kecelen, Soltvadkerten nagyon sok – temerini, szenttamási, becsei, péterrévei – magyar családot fogadtak be a helyiek.

Minden évben a Petőfi téren tartják a megemlékezést. Idén elmarad
Fotó: Petőfi Népe

A magyar kormány helyzete megnehezült az 1849-es orosz intervenció következtében. A kormány Pestről Szegedre tette át a székhelyét 1849. július 2-án. Majd Pest vármegye adminisztrációjának is költöznie kellett. A visszavonulós katonaság mellett a tisztviselőknek, polgároknak is menekülniük kellett. Kecskemét, Izsák, Kiskőrös, Soltvadkert, Tázlár, Szeged útvonalon menekültek. Ezzel ért véget Kiskőrös szerepe a forradalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!