KISKUNFÉLEGYHÁZA

2020.01.17. 14:00

Magony Ida festő kiállításával kezdődött a rendezvénysorozat

A hat éve elhunyt Kovács Ferencné Magony Ida festő­művész alkotásaiból nyílt emlékkiállítással kezdődött a magyar kultúra napi ünnepségsorozat szerdán Kiskunfélegyházán, a Hattyúházban. A művésznőnek ez az első önálló tárlata, ahol soha nem látott festményeket ismerhet meg a nagyközönség.

Vajda Piroska

A kiállításmegnyitón Magony Ida gyermekei és unokái muzsikáltak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Már hagyomány a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, hogy az év első eseményét a magyar kultúra napja tiszteletére rendezik meg. Ezúttal a félegyházi származású szobrászművész, Kovács Ferenc feleségének, Magony Idának a tiszteletére rendeztek emlékkiállítást. A tárlat közönségét Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte. Mint mondta, Kovács Ferenc szobrászművész nevét sokan ismerik Félegyházán, hiszen ő az a szobrász, akinek a legtöbb alkotása található a kiskun városban. Így például a káposzta, tisztességes nevén csobogó is, melynek nem túl szerencsés és politikai felhangoktól kísért tavalyi polémiájára sokan emlékezhetnek.

Rosta Ferenc elmondta, a két fiatal tehetség, Kovács Ferenc és Magony Ida a Képzőművészeti Főiskolán ismerkedett meg. Házasságuk hosszú ideje alatt azonban a fiatalasszony a háttérbe húzódva átengedte férjének a karrierépítést, miközben ő a családdal, a gyermekek nevelésével törődött. Az idők során így lett a Félegyháza környékéről származó fiúból Munkácsy-díjas, országosan elismert szobrászművész, míg a feleség, ha ideje engedte, ecsetet ragadva próbálta tehetségét szerényen vászonra vinni – fogalmazott köszöntőjében az alpolgármester.

A Kovács család rövid ismertetőjéből az is kiderült, hogy Magony Ida a Békés megyei Újirázon született 1930-ban. Szülei földművelésből, gazdálkodásból nevelték fel öt gyermeküket. Élénk, jó eszű lány lévén a kis Idának öröm volt iskolába járni. A kiváló diák kedvenc tantárgya a matematika volt, de még jobban imádott rajzolni. Minden papírfecnire, füzetcsücsökbe, szalvétára került valamilyen figura, virág, állat vagy tájkép. Diáktársainak is szívesen rajzolt üres papírért vagy egy kis ceruzacsonkért cserébe. Idát már négyévesen libapásztornak küldték, 15 évesen pedig beállt cselédnek egy jómódú családhoz.

A kiállításmegnyitón Magony Ida gyermekei és unokái muzsikáltak
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Ida életének szerencsés fordulata a családfő feleségének köszönhető, aki meglátta a kis kamaszlány rajzait és jó szemmel fedezte fel a tehetség jeleit. Támogatása révén indult el Magony Ida a fővárosba, amit a falusi lány hatalmas lendülettel hódított meg. Egy év alatt elvégezte a gimnázium négy osztályát, leérettségizett és felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol megismerkedett férjével. Az ifjú házasokat a sors három gyermekkel és sok küzdelemmel áldotta meg.

A gyermeknevelés és a háztartás gondjait Ida vette magára, miközben segítette férje tehetségnek kibontakozását, feladva ezzel álmait. A feleség-háziasszony szerepéből csak harminc év után tudott kitörni. Egy véletlen baleset során eltörte ugyanis a combcsontját, a lábadozás alatt pedig újra előkerült a festővászon és az ecset, és sorra születtek a szebbnél szebb képek. Mindez Kuala Lumpurban történt. A hosszúra nyúlt, de fordulatot hozó malajziai tartózkodás után hazatérve is folytatódott a csodás sorozat.

Magony Ida keze alatt gyönyörű festmények születtek, melyeket először láthat a félegyházi és a hazai közönség a Hattyúházban. A tárlat február végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!